Αγελάδα – νάνος υποψήφια για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν παρά το lockdown σε ένα μικρό αγρόκτημα στο Μπαγκλαντές για να δουν «την πιο μικρή αγελάδα στον κόσμο».

Η Ράνη, 23 μηνών, έχει ύψος μόλις 51 εκατοστά και ζυγίζει 26 κιλά, απειλώντας να εκθρονίσει τον Manikyam, την αγελάδα των 61 εκατοστών που προς το παρόν κατέχει τη θέση της μικρότερης του είδους, στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Κοινό μυστικό για τους εκτροφείς είναι ότι το περιορισμένο ανάστημα της Ράνι, χαρακτηριστικό των αγελάδων του Μπουτάν, δεν την εμποδίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ενώ καταναλώνει ελάχιστη τροφή.

Για τα είδη – νάνος το κλίμα θεωρείται καθοριστικός παράγοντας καθώς διαθέτουν τα λεγόμενα γονίδια θερμομέτρου που φαίνεται να εμποδίζουν την ανάπτυξή τους σε θερμά κλίματα.

Ο Sajedul Islam, ο επικεφαλής κτηνίατρος της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές για την περιοχή του Charigram, όπου βρίσκεται η Ράνη, δήλωσε ότι πρόκειται για προϊόν «γενετικής αναπαραγωγής» από έναν ταύρο που γονιμοποιεί γενιές αγελάδων. Αυτή η τεχνική, σύμφωνα με μελέτη του 1969 ευθύνεται για χαρακτηριστικά, ενίοτε ανεπιθύμητα, όπως ο νάνος.

Η ιδιοκτήτρια της Ράνη, Kazi Mohammad Abu Sufian, είπε στην Washington Post ότι δυσκολεύεται στο περπάτημα και φοβάται τις άλλες αγελάδες, γι’ αυτό και μένει χωριστά από το υπόλοιπο κοπάδι, αλλά τρέχει «τόσο γρήγορα όσο τα κουνέλια στο αγρόκτημα».

Πηγή: Livescience.com , ertnews.gr