Αγγέλα Ρουγγέρη: Δεν είναι ροκφόρ ή στίλτον – είναι το καρίκι της Τήνου που ωριμάζει μέσα σε νεροκολοκύθα

Σύγχρονος δεν είναι μόνο εκείνος που χρησιμοποιεί προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, αλλά και εκείνος που μπορεί να φέρει στο παρόν τις μνήμες και τις γεύσεις του παρελθόντος. Να τις συνδυάσει με τέτοιον τρόπο, ώστε η παράδοση να πορευτεί στον χρόνο δανειζόμενη κάθε φορά τα χαρακτηριστικά της εποχής.

Αυτό ακριβώς έκανε η Αγγέλα Ρουγγέρη, κτηνοτρόφος από την Τήνο. Αναβίωσε παραδοσιακές συνταγές τυριών του νησιού όπως το καρίκι, ένα τυρί ξεχασμένο και άγνωστο για πολλούς, ακόμα και στην ίδια την Τήνο. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε η μοναδική κτηνοτρόφος και τυροκόμος που παρασκευάζει το συγκεκριμένο τυρί και το διαθέτει στην αγορά του νησιού.

«Βρισκόμαστε στη Στενή της Τήνου και αν και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, η επαγγελματική μου ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την εκτροφή αγελάδων ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κτηνοτροφία και την τυροκόμηση προϊόντων, είχα αποφασίσει ότι θα ακολουθήσω παραδοσιακές συνταγές όπως τις είχαμε μάθει από τους παππούδες μας», αναφέρει στην «ΥΧ» η Αγγέλα.

Η ίδια παράγει σήμερα τα τυριά μαλαθούνι, πετρωτό, καρίκι και ένα τυρί τύπου κοπανιστής στο δικό της τυροκομείο, τα οποία έχουν γίνει πλέον περιζήτητα στην αγορά της Τήνου.

Επιλογή τυριών

Το κάθε ένα τυρί που έχει επιλέξει να παραγάγει η Αγγέλα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Το μαλαθούνι, όπως αναφέρει, μπαίνει σε χειροποίητο πλεκτό καλαθάκι, το οποίο στεγνώνει στον αέρα, αφού κρέμεται από το τουλπάνι και στραγγίζει φυσικά με το αλάτι του. Το πέτρωμα οφείλει το όνομά του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στράγγισή του, όπου το φρέσκο τυρί πιέζεται με πέτρα μέχρι να βγάλει τα υγρά του.

Η Αγγέλα τονίζει ότι «για το μαλαθούνι και τα άλλα τυριά ήμουν σίγουρη σχετικά με την παρασκευή τους. Το καρίκι, όμως, δεν είχα σκεφτεί καθόλου να το αξιοποιήσω εμπορικά, το έφτιαχνα μόνο για το σπίτι. Όταν άρχισε να το δοκιμάζει ο κόσμος και διαδόθηκε, τότε και εγώ ξεκίνησα. Στην Τήνο δεν το ξέρανε σε όλα τα χωριά, 4-5 το έφτιαχναν. Αν φύγεις από αυτά, που είναι γειτονικά βέβαια, δεν το ξέρει κανένας».

Η ιδιαίτερη παραγωγή του καρικιού

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου τυριού δεν έχει να κάνει μόνο με τη σπανιότητά του, αλλά και με τον τρόπο παρασκευής του, καθώς ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες, όπως μας ενημερώνει η Αγγέλα, η οποία παράγει η ίδια τις δικές της. «Καλλιεργούμε τις κολοκύθες, τις οποίες μαζεύουμε τον Οκτώβρη. Αφού τις αφήσουμε να ξεραθούν ακόμα λίγο, τις ανοίγουμε ώστε να βγάλουμε από μέσα τα σπόρια. Έπειτα, τοποθετούμε αλατισμένο το τυρί και το κλείνουμε ερμητικά με αλεύρι. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία τρύπα. Μάλιστα, αν η κολοκύθα είναι λίγο σκασμένη ή λίγο τρύπια την πετάμε, γιατί σίγουρα θα χαλάσει. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένο, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά. Οι μικρότερες κολοκύθες χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να ωριμάσουν, ενώ οι μεγαλύτερες των 5-6 κιλών χρειάζονται έξι με εφτά μήνες».

Όπως μας ενημερώνει η Αγγέλα, η γεύση του θυμίζει τα τυριά στίλτον ή ροκφόρ, αλλά καμιά κολοκύθα δεν έχει την ίδια γεύση, καθώς υπάρχει απόκλιση μεταξύ τους. Η Αγγέλα διαθέτει τα τυριά της τόσο σε καταστήματα της Τήνου με τα οποία συνεργάζεται όσο και με απευθείας πώληση σε ανθρώπους που επισκέπτονται το χωριό.

Καλλιέργεια ζωοτροφών

Εκτός από τις κολοκύθες η Αγγέλα παράγει και ένα μέρος των ζωοτροφών για τα ζώα της. «Καλλιεργούμε βίκο και τριφύλλι για να περιορίσουμε ένα μέρος του κόστους, καθώς τα έξοδα της μεταφοράς τους στο νησί είναι υψηλά», αναφέρει η ίδια.