Αγγλία: Παρουσιάστηκαν οι νέες αγροτικές επιδοτήσεις που θα αντικαταστήσουν την ΚΑΠ

Οι αγρότες θα είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση σε έως και 280 δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος

Οι αγρότες της Αγγλίας θα μπορούν να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για έως και 280 διαφορετικές δράσεις για το περιβάλλον, από την προστασία των θαμνοστοιχιών έως τη διατήρηση των τυρφώνων, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναθεώρησης των αγροτικών επιδοτήσεων που πρόκειται να αντικαταστήσει το καθεστώς της ΚΑΠ.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση έγινε πριν από λίγες μέρες, δίνοντας το στίγμα για τις απαιτήσεις στις οποίες θα κληθούν να ανταποκριθούν οι αγρότες που θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο νέο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της γης (ELM), αξίας 2,4 δισ. λιρών ετησίως.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, οι ενισχύσεις καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή του αγροτικού τομέα και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους αγρότες να γίνουν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμοι, να χρησιμοποιούν λιγότερα εντομοκτόνα και να μειώσουν τη ρύπανση και άλλες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, παράγοντας παράλληλα περισσότερα τρόφιμα.

Οι πληρωμές θα ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τις δράσεις που θα αναλαμβάνονται. Για παράδειγμα, οι αγρότες θα αμείβονται από 2,2 λίρες ανά στρέμμα για την αξιολόγηση εδαφών, σε έως και 192 λίρες ανά στρέμμα για τη διατήρηση της γης για την παραγωγή φρούτων σύμφωνα με βιολογικά πρότυπα.

Μερικά κίνητρα είναι πιο γενικά, όπως οι 2,2 λίρες ανά στρέμμα για την προσθήκη οργανικής ύλης στο έδαφος ή τη φυτική κάλυψη τουλάχιστον του 70% της γης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και μερικά πιο εξειδικευμένα.

Οι αγρότες χαιρέτισαν την ανακοίνωση για τη σαφήνεια που παρέχει σχετικά με τα νέα σχέδια επιδοτήσεων, τα οποία χρειάστηκαν μια πενταετία προκειμένου να καταρτιστούν για να αντικαταστήσουν την ΚΑΠ μετά το Brexit.

Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι μεγάλοι αγρότες των αροτραίων καλλιεργειών είναι πιθανό να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη βάσει των νέων σχεδίων, με πενιχρές ενισχύσεις για τους μικρότερους παραγωγούς και όσους εργάζονται σε πιο αντίξοα περιβάλλοντα, όπως οι αγρότες στις ορεινές και βαλτώδεις περιοχές.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για έναν κλάδο, ο οποίος ανέχθηκε στωικά την αναταραχή και την αβεβαιότητα επί συναπτά έτη» δήλωσε ο Mark Tufnell, πρόεδρος του συνδέσμου Country Land and Business Association, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 28.000 αγρότες, ιδιοκτήτες γης και ιδιοκτήτες αγροτικών επιχειρήσεων.

«Αυτά τα πρότυπα και τα ποσά ενισχύσεων είναι, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με ό,τι αναμενόταν και θα ενθαρρύνουν πολλούς καλλιεργητές να κάνουν το άλμα προς τα νέα γεωργικά συστήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για εκείνους που βρίσκονται σε βαλτότοπους ή για τους ιδιαίτερα πιεσμένους αγρότες των ορεινών περιοχών που αγωνίζονται να κερδίσουν τα προς το ζην».