Αγγούρι-κολοκύθι: Καταστροφικός ο πρόσφατος παγετός για τα υπαίθρια χαμηλής κάλυψης
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τόσο την ανάπτυξη του φυτού όσο και την καρποφορία. Τη χαριστική βολή σε πολλές περιοχές όπου καλλιεργούνται κηπευτικά χαμηλής κάλυψης έδωσε η επέλαση του παγετού, η οποία ήταν καταστροφική.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντούνα από το Βασιλικό Χαλκίδας, ο παγετός των τελευταίων ημερών του Μαρτίου προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στα υπαίθρια κηπευτικά. «Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, όπως το κολοκύθι και το αγγούρι. Η συλλογή για το κολοκύθι θα ξεκινούσε στις αρχές Απριλίου και, στη συνέχεια, θα έμπαινε στην παραγωγή το αγγούρι. Δυστυχώς, όμως, οι θερμοκρασίες έπεσαν σημαντικά κάτω από το μηδέν σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, με αποτέλεσμα οι καταστροφές να ξεπεράσουν ακόμη και το 70%, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής».
Για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή της Αργολίδας κάνει λόγο η Σοφία Καραμάνου, παραγωγός κηπευτικών από το Αργολικό Ναυπλίου, λέγοντας ότι «η καταστροφή των φυτών έφτασε ακόμη και το 100%. Η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα τα φυτά χαμηλής κάλυψης κολοκυθιού και αγγουριάς να τεθούν εκτός παραγωγής. Τα φυτά είχαν σχηματίσει τον πρώτο ανθό και στις αρχές του μηνός θα γίνονταν οι πρώτες κοπές στο κολοκύθι και λίγο αργότερα στο αγγούρι».
Περισσότερο αποτελεσματική η διπλή κάλυψη
Πολλοί παραγωγοί σε toll ψυχρού τύπου εφαρμόζουν το σύστημα διπλής κάλυψης. Στο εσωτερικό μέρος καλύπτουν το έδαφος με toll χαμηλής κάλυψης για να κερδίσουν από τη διαφορά θερμοκρασίας την πρωίμιση της παραγωγής, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές. Την ίδια τακτική εφάρμοσε για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και η κα Καραμάνου σε ένα μικρό ποσοστό των καλλιεργειών της. Όπως υποστηρίζει η ίδια, «η πρακτική αυτή ήταν αποτελεσματική, διότι δεν είχαμε καμιά απώλεια. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη των φυτών θα συνεχιστεί κανονικά, αρκεί να μην έχουμε όψιμους παγετούς».
Διαφορετική είναι η εικόνα στην Πρέβεζα, όπου σε λίγες μέρες μπαίνει σε παραγωγή το κολοκύθι της νέας χρονιάς. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Τσουμελέκας, έμπορος κηπευτικών από την ίδια περιοχή, «στην αγορά ακόμα διακινούνται κολοκύθια και αγγούρια, των οποίων οι φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν οριακές καθ’ όλο το διάστημα και οι καλλιέργειες άντεξαν στις θερμοκρασίες».
Σε λίγες ημέρες, μπαίνουν σε παραγωγή οι καλλιέργειες κολοκυθιάς, των οποίων οι φυτεύσεις είχαν ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Δίνοντας μία εικόνα για το θέμα των τιμών, έτσι όπως επικρατούν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσουμελέκας δήλωσε ότι το κολοκύθι κυμαίνεται στα 0,50-0,70 ευρώ το κιλό.