ΣΕΒΕ: Αγκομαχούν οι εξαγωγές, κρατάνε δυνάμεις τα τρόφιμα

Για ανησυχητικά σημάδια από το μέτωπο των εξαγωγών κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «αναιμία» των εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι σταδιακά δείχνουν να σταθεροποιούνται στα περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή-ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα,  καταγράφεται οριακή αύξηση για τον Ιούλιο 2016 κατά μόλις 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2015 στις εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή και πτώση 0,9% συνολικά για το επτάμηνο του έτους.

Ιδιαίτερα σημαντικό, αναφέρει ο ΣΕΒΕ, συνεχίζει να είναι το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας που διευρύνεται συνεχώς,  με την αξία των εξαγωγών (συμπ. καυσίμων) να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό σε βάθος πενταετίας. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε το επτάμηνο του 2016 κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

«Ένα και πλέον χρόνο μετά την επιβολή των capital controls και παρά τη σημαντική χαλάρωσή τους, η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί και δεν θα αποκατασταθεί αν δεν σταθεί ξανά στα πόδια του το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτή η ανάκαμψη περνά μέσα από την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων για τα οποία αναγκαία είναι η επίσπευση της δημιουργίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου. Η ελάχιστη ρευστότητα εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο, από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου στους ιδιώτες με σημαντική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις την παρακράτηση του πιστωτικού ΦΠΑ που πλησιάζει στο €1 δις. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται συνεχώς με πολύ πρόσφατη την ανάρτηση των πινάκων του ΕΝΦΙΑ από τους οποίους επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ότι πρέπει να καταβάλλουν σημαντικό συμπληρωματικό φόρο που αφορά τα ιδιοχρησιμοποιούμενα βιομηχανικά κτίρια, επιβλήθηκε άδικα στις παραγωγικές βιομηχανίες και όχι μόνο και είναι εμπόδιο για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο ΣΕΒΕ ενόψει και της ΔΕΘ αναμένει από την Κυβέρνηση ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ιδιωτική οικονομία που θα την καταστήσει πιο ανοιχτή με προτεραιότητα στην στοχευμένη ενίσχυση του εξωστρεφούς τομέα των εξαγωγών και με θετικές συνέπειες στην απασχόληση», σημειώνει ο ΣΕΒΕ

Ελληνικό Εξωτερικό Εμπόριο αγαθών Ιαν-Ιούλιος 2016

Ανεβασμένες οριακά κατά 0,7% εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων συγκριτικά με τον Ιούλιο 2015, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τη μικρή αύξηση τον Ιούλιο, στο επτάμηνο συνολικά οι εξαγωγές μας υπολογίζονται κατά 0,9% μειωμένες σε αξία από πέρσι, στα €10,7 δις. Οι εισαγωγές αντίθετα τον Ιούλιο 2016 εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες κατά 26,5% που ωστόσο είναι λογικό λαμβάνοντας υπόψη τα capital controls που επιβλήθηκαν τον ίδιο μήνα του περυσινού έτους. Το επτάμηνο 2016 το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας, για ποσά εκτός καυσίμων, υπολογίζεται σε €9,8 δις. αυξημένο κατά 22% από το επτάμηνο 2015.

Κλαδικά, τα τρόφιμα, που μετά τα καύσιμα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές (μερίδιο 17%) σημείωσαν άνοδο στην εξαγωγική τους δραστηριότητα κατά 9%. Ακόμα, άνοδος σημειώθηκε στις εξαγωγές μηχανημάτων-οχημάτων (+5%), διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+6%) και ποτών-καπνών (+12%), ενώ απώλειες καταγράφηκαν στις εξαγωγές των κλάδων: καύσιμα (-23%), βιομηχανικά προϊόντα (-9%), χημικά προϊόντα (-1%), πρώτες ύλες (-13%), λίπη- έλαια (-12%).