Αγωνία Δραμινών για το ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών

Την αγωνία των Δραμινών για το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας  έθεσε ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καθώς θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα τεχνολογικά τμήματα, έχει καταφέρει να κάνει διεθνείς συνεργασίες κι έχει άμεση σύνδεση με τον τοπικό αμπελώνα.

Ο  βουλευτής Δράμας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τη διάθεση 500 θέσεων για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ  αλλά αναφέρθηκε στην αγωνία των Δραμινών καθώς προβλέπεται μόλις 1 θέση για το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο «στέκεται όρθιο», όπως είπε λόγω της αυταπάρνησης του ελάχιστου επιστημονικού, μόνιμου κι έκτακτου προσωπικού.

Υποστήριξε πως το συγκεκριμένο τμήμα έχει καταφέρει να αυξήσει διαρκώς τις διεθνείς συνεργασίας και μάλιστα οι απόφοιτοί του, απορροφώνται πλήρως από την αγορά εργασίας. Ωστόσο, έκανε έκκληση τονίζοντας πως «οι κατ’ ελάχιστον πέντε θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ανάγκη κινδυνεύουν να μην καλυφθούν, λόγω εσφαλμένων αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου  αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έγινε μία «τεράστια προσπάθεια φέτος μετά από έξι χρόνια να στελεχώσουμε τα ιδρύματα» και πρόσθεσε πως μετά τις 500 θέσεις, θ΄ ακολουθήσουν κι άλλες.

Η αναπληρώτρια υπουργός εξήρε το έργο του συγκεκριμένου ΤΕΙ , που πήρε τελικά 11 θέσεις κι είναι «άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή στην περιοχή» αλλά ανέφερε αφ’ ενός πως υπάρχει το αυτοδιοίκητο, αφ’ ετέρου, πως πρέπει να «ενισχυθούν τα τμήματα που δεν έχουν καθόλου προσωπικό».

Στη δευτερολογία του ο  κ. Κυριαζίδης εξήγησε πως υπάρχουν δυο τμήματα Οινοποιίας σε όλη την Ελλάδα και το συγκεκριμένο έχει έρθει σε συνεργασία με ΑΕΙ του εξωτερικού, όπως της Τουλούζης, που είναι το  5ο καλύτερο Πανεπιστήμιο στον κόσμο.

Σημείωσε πως οι βαλκανικές χώρες είναι δίπλα επιθυμούν και θέλουν να έχουν μία τέτοια παρουσία, ενώ έχει πρόσθετη αξία γιατί οι αναλύσεις γίνονται στη Δράμα, αντί να αυξάνεται το κόστος με την όδευσή τους στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε ενίσχυση για εργαστήρια μέσω ΕΣΠΑ.

«Λέγεται στη Δράμα ότι προφανώς επιθυμούν να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα για κάποιους λόγους», είπε ο κ.Κυριαζίδης και τόνισε πως υπάρχει και σχετική επιστολή φοιτητών. «Θα την καταθέσω, για να δείτε την αγωνία αυτών των ανθρώπων, διότι είναι από τις μόνες σχολές που ακόμη βρίσκουν δουλειά και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο και την ντόπια παραγωγή ενισχύουν, αλλά και οι ίδιοι διασφαλίζονται».

Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου εξήγησε πως υπάρχει αυτοδιοίκητο στα ΤΕΙ και πως πρωτεύει να ενισχυθούν τα τμήματα που έχουν περισσότερη ανάγκη και κινδυνεύουν να κλείσουν και σημείωσε πως θεσμικά δεν της επιτρέπεται παρέμβαση.

Άννα Στεργίου