Στον εύφορο κάμπο της Βέροιας «άνθισε» η συζήτηση για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

01/07/2024
5' διάβασμα
ston-efforo-kabo-tis-veroias-anthise-i-syzitisi-gia-tin-kalliergeia-tis-rodakinias-324910

Το ροδάκινο έχει μέλλον, αξία και δυναμική, τα οποία τα δίνει ο ίδιος ο παραγωγός και αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής αγροτικής οικονομίας. Η αξιοποίησή του μπορεί να είναι πολυεπίπεδη, ενώ οι πιστοποιήσεις και τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας ενισχύουν τις εξαγωγές, οι οποίες βρίσκουν ευκολότερα διέξοδο σε αγορές υψηλού και απαιτητικού επιπέδου.

Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που διοργάνωσε η BASF Ελλάς ΑΕ για την αξία της καλλιέργειας του ροδάκινου σε αγρόκτημα της Βέροιας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με την ονομασία Peach of Art και του στόχου της κορυφαίας πολυεθνικής εταιρείας να επικοινωνήσει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος του αγρότη.

Η Communication Specialist της BASF, Νότα Μπούμπαλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Με αυτή την επιδίωξη, οι άνθρωποι της BASF, με την ιδιαίτερη φροντίδα της Communication Specialist, Νότας Μπούμπαλου, και της διευθύντριας Μάρκετινγκ, Μαρίας Αϊβάζογλου, έστησαν ένα φιλόξενο τραπέζι, με εύγευστα και δημιουργικά φαγητά, στη μέση ενός οπωρώνα με ροδάκινα και ακτινίδια, όπου ειδικοί από όλη την αλυσίδα αξίας της καλλιέργειας του προϊόντος έδωσαν το στίγμα για το παρόν και το μέλλον του δημοφιλούς καρπού.

Πιστοποιήσεις και γήρανση πληθυσμού

Τον πρώτο λόγο, δικαιωματικά, είχε ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης, στο κτήμα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Σε ό,τι αφορά τα φετινά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, είπε πως για πρώτη φορά είχαμε όψιμο Πάσχα και υπερπρώιμη παραγωγή και πως η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, όταν σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε αυτή να γίνει στα μέσα του μήνα.

Ο γενικός δ/ντής της Novagreen, Δημήτρης Μοναστηρίδης, επεσήμανε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Μάλιστα, είπε πως τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα αυτό θα γίνεται πιο οξύ. «Στους δέκα αγρότες, μόλις οι τρεις είναι κάτω από 40 ετών και οι υπόλοιποι άνω των 50 ετών», τόνισε ο κ. Μοναστηρίδης, καταλήγοντας, πάντως, πως τα τελευταία χρόνια μπαίνουν στον χώρο και εταιρείες, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να γίνεται πιο απρόσωπη.

Αναφερόμενος στη σημασία των πιστοποιήσεων στην καλλιέργεια του ροδάκινου, ο γεωπόνος και γενικός δ/ντής της Novaplan, Μάνος Σδράκας, είπε χαρακτηριστικά πως αυτές είναι σαν ένα βιογραφικό ενός εργαζόμενου, αφού δείχνουν την εικόνα του και την κάλυψη όλων των γενικών προδιαγραφών. «Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να έχουν ποιότητα και ασφάλεια. Υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως κεράσια και ροδάκινα που πωλούνται στις αυστηρότερες αγορές (Αγγλίας, Γερμανίας, Αμερικής), αλλά χρειάζεται η αλυσίδα αξίας να λειτουργεί στο 100%», υπογράμμισε ο κ. Σδράκας.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως την επιτυχία μιας καλλιέργειας τη δίνει ο ίδιος ο παραγωγός, ο οποίος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την αλυσίδα αξίας, ακολουθώντας πρότυπα και προδιαγραφές που θα την κάνουν επικερδή.

Έρευνα για ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή γενότυπους

Ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων, Κώστας Καζαντζής.

Για τη σημασία της έρευνας στην καλλιέργεια του ροδάκινου μίλησε ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων, Κώστας Καζαντζής. Όπως είπε, στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων διατηρούνται πάνω από 500 ποικιλίες ροδακινιάς, τις οποίες ελέγχουν, ενώ διατηρούν πάνω από 30 ελληνικές ποικιλίες, προερχόμενες από διάφορες περιοχές της χώρας, που μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό.

«Με ένα άλλο θέμα που ασχολούμαστε είναι ότι έχουμε 1.200 γενότυπους ροδακινιάς, ίδιες συλλογές με Ισπανία και Ιταλία, και τους υποβάλλουμε σε στρες λειψυδρίας και θερμικής καταπόνησης. Αναζητούμε γενότυπους ανθεκτικούς σε τέτοιο στρες που θα συμμετέχουν αργότερα σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης», σημείωσε ο κ. Καζαντζής.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, στο Τμήμα Φυλλοβόλων Δέντρων μετρούν με διάφορες επιστημονικές μεθόδους τις ώρες ψύχους που χρειάζεται κάθε ποικιλία για να σπάσει τον λήθαργό της και να μπει σε παραγωγική διαδικασία, φαινόμενο που απασχολεί, πλέον, όλες τις καλλιέργειες. Επίσης, όπως ειπώθηκε, η έρευνα στη γενετική βελτίωση της ροδακινιάς είναι σε πρωταρχικά στάδια και βρίσκεται ακόμη στις στρωματώσεις των σπόρων, ενώ είναι πιο προχωρημένη στην κερασιά και στην αχλαδιά.

Τέλος, ο κ. Καζαντζής χαρακτήρισε περίεργη τη φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής, καθότι αυτή είναι αρκετά πρώιμη και με πολλές ανωμαλίες στη φυσιολογία των καρπών ως αποτέλεσμα έλλειψης ωρών λήθαργου και υπερβολικής ζέστης του προηγούμενου καλοκαιριού, οπότε και γίνεται η διαφοροποίηση των οφθαλμών. Αντίθετα, παρά τον ήπιο χειμώνα, το θετικό φέτος είναι ότι δεν υπάρχουν προσβολές των φυτών από τη δροσόφιλα Suzukii (σ.σ. μύγα της Ασίας).