Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Θεσσαλία: Αγωνία στον κάμπο για τα πλημμυρισμένα βαμβακοχώραφα

Χαλάζι στον Τύρναβο, σύσκεψη στη Ζαγορά για τις ζημιές
12/06/2023
3' διάβασμα
thessalia-agonia-ston-kabo-gia-ta-plimmyrismena-vamvakochorafa-294438

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα, αλλά και ενίσχυση λόγω των επιπλέον καλλιεργητικών εξόδων, ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τα καιρικά φαινόμενα.

Αυτή την εβδομάδα και με την υποχώρηση των βροχοπτώσεων, θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές που σημειώθηκαν κυρίως σε βαμβάκια, όσπρια και μηδική. Αντίθετα, τα σιτηρά φαίνεται να γλυτώνουν την ποιοτική υποβάθμιση.

Η Καρδίτσα παραμένει στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων και τον Ιούνιο, φέρνοντας σε απόγνωση τους καλλιεργητές, κυρίως βάμβακος και μηδικής. Την Κυριακή 4 Ιουνίου σημειώθηκε νέα ισχυρή βροχόπτωση στον Δήμο Παλαμά, με αποτέλεσμα πολλές αγροτικές εκτάσεις να πλημμυρίσουν.

Μεγάλα προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα σε χωράφια παρατηρήθηκαν στην περιοχή του Πεδινού, της Αγίας Τριάδας και των Σερβωτών από την πλευρά των Τρικάλων. Περιθώρια επανασπορών στο βαμβάκι δεν υπάρχουν, καθώς ο ΕΛΓΑ επιτρέπει επανασπορές μέχρι τις 9 Ιουνίου, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο της ΕΟΑΣΚ προχώρησε σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου και ζήτησε άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς ο αναχρονιστικός Κανονισμός του δεν θεωρεί αίτιο προς αποζημίωση το νερό από τις βροχοπτώσεις. Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε προ ημερών την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές και ζητούν αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας, ειδικά για την περιοχή τους, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται διαρκώς από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων, Δημήτρης Γούσιας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στον Νομό Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο, προκειμένου να ζητηθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα.

Ο Δήμος Φαρσάλων προχώρησε σε αναγγελίες ζημίας (όπου δεν έχουν γίνει ήδη) στις περιοχές όπου λόγω των βροχοπτώσεων κρίνεται αναγκαία η επανασπορά στο βαμβάκι, αλλά και για καταστροφές σε καλλιέργειες φακής και βίκου.

Οι ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες, το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα με τους αγροτικούς δρόμους και το απαξιωμένο σύστημα άρδευσης απασχόλησαν σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς και Πουρίου.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε η κατά τόπους μεγάλη ζημιά που καταγράφεται σε πολλά χωράφια, τα οποία είναι άδεια από καρπό, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και το φαινόμενο –κατά περιοχές– εμφάνισης φουζικλάδιου, εξαιτίας των απότομων αλλαγών του καιρού. Οι αγρότες, όπως υποστήριξαν, «δεν ευθύνονται για το φουζικλάδιο, καθώς έχουν κάνει όλους τους προβλεπόμενους ψεκασμούς και, φυσικά, ούτε για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην ανθοφορία».