Αγωνιούν οι παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος για το μέλλον της αγελαδοτροφίας

Εκτός της οζώδους δερματίτιδας, προβλήματα έχει προκαλέσει και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24%

Αγωνιούν οι παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος για το μέλλον της αγελαδοτροφίας
Το μετέωρο βήμα του... μοσχαριού

Κατήφεια και αγωνία για το μέλλον επικρατεί στους παραγωγούς μοσχαρίσιου και βοδινού κρέατος στη χώρα μας, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο. Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών για την κρεοπαραγωγική αγελαδοτροφία.

Η βασική αιτία που ο κλάδος κλυδωνίζεται τη φετινή χρονιά είναι οι επιπτώσεις της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών και οι δυσχέρειες που προκάλεσε στη διακίνηση των προϊόντων λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί σε πολλές περιοχές. Επίσης, «φρένο» στην ανάπτυξη του κλάδου βάζουν ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% στα ζώντα ζώα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους εμπόρους και τα σημεία λιανικής που διογκώνουν το πρόβλημα της ρευστότητας των αγελαδοτρόφων, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι ελληνοποιήσεις κ.λπ.

Όπως δήλωσαν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι των παραγωγών, τα προβλήματα του κλάδου σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εξανεμίζουν τις ελπίδες για άμεση ανάκαμψη.

Σε πτώση οι τιμές

Η μείωση στη ζήτηση μοσχαρίσιου κρέατος κυμαίνεται αυτή την περίοδο από 8% με 10%, με τάσεις ανόδου, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί. Οι τιμές παραγωγού στο μοσχαρίσιο κρέας διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 3 με 3,50 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, στο ναδίρ βρίσκονται οι τιμές στο βοδινό κρέας, αφού στις κρεοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που «λαβώθηκαν» από την οζώδη δερματίτιδα, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το κιλό (στις βοοτροφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης) και δεν ξεπερνά το 1,80 ευρώ το κιλό (Σέρρες).

«Στη Μακεδονία βρίσκεται σχεδόν το 90% της παραγωγής μοσχαρίσιου και βοδινού κρέατος και, δυστυχώς, η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες για τους παραγωγούς. Η περιοχή μας, όπως και πολλές ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας των επιπτώσεων από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, αφού πολλές μονάδες βρίσκονται σε καραντίνα. Ήδη, για μεγάλο διάστημα, δεν μπορούν να διακινηθούν τα ζώα και τα προϊόντα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει πελάτες από άλλους νομούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση στην τιμή του βοδινού που έχει πέσει ακόμα και κάτω από 1 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή παραγωγού στο μοσχαρίσιο κρέας, ανάλογα με το είδος, διαμορφώνεται στα 2,60 έως 3,50 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από τη Σίνδο και γενικός γραμματέας τoυ Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στις αγοραπωλησίες ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% για τα ζώντα ζώα, γεγονός που στρέφει τους εμπόρους στα εισαγόμενα κρέατα. «Οι έμποροι προτιμούν να εισάγουν κρέατα, αφού ο ΦΠΑ για την αγορά ζώντων ζώων είναι στο 24% και λειτουργεί αποτρεπτικά για την ντόπια παραγωγή, ενώ αρκετοί έμποροι μας λένε να μεταφέρουμε εμείς με δικά μας έξοδα τα ζώα στα σφαγεία, αφού για τα σφάγια ο ΦΠΑ είναι στο 13%. Έτσι, όμως, έχουμε μια επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, αν αναλογιστεί κανείς ότι μας πληρώνουν μετά από μήνες για τα προϊόντα που παραδίδουμε».

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία μέτρα ενίσχυσης, ειδικά τη φετινή χρονιά που οι επιπτώσεις της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών δημιουργούν ασφυξία στον κλάδο τους, ενώ ζητούν άμεσες ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα, τον έλεγχο της αγοράς για τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις. Επιπλέον, οι αγελαδοτρόφοι ζητούν να μπουν σε ειδικό καθεστώς για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να μη χαθούν δικαιώματα ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω των απωλειών στο ζωικό τους κεφάλαιο που προκλήθηκαν από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.

Αρνητικό ισοζύγιο

Εδώ και χρόνια, οι κτηνοτρόφοι και ιθύνοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η αύξηση της εγχώριας παραγωγής κρέατος, αφού, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο παρατηρείται στην κατηγορία των κρεάτων. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές βόειου κρέατος στην ελληνική αγορά είναι η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Σύμφωνα με περσινά στοιχεία της Eurostat, η εγχώρια παραγωγή βοδινού κρέατος κυμάνθηκε το 2015 σε περίπου 50.000 τόνους, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών ήταν διπλάσιος καθώς έφτασε τους 107.000 τόνους.