Αγωνιστικό και εορταστικό κλίμα στο μπλόκο του Τυρνάβου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, στο δίκαιο αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης τους, πραγματοποιήθηκε  το  απόγευμα της Κυριακής στο μπλόκο που έχουν στήσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου. Εκπρόσωποι εργατικών  και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και γυναικών έστειλαν το  μήνυμα  ότι, οι διεκδικήσεις των αγροτών αφορούν όλο τον λαό!

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ,  με επικεφαλής το Δημήτρη Αβρανά,  γραμματέα της ΤΕ  και υποψήφιο βουλευτή νομού Λάρισας και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στον δήμο Τυρνάβου, αντιπροσωπεία εκλεγμένων της παράταξης «η Πόλη που θέλουμε» με επικεφαλής τον  Σάμερ Αμάρι και τον επικεφαλής της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Τυρνάβου Αθανάσιο Αβδουλά. Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την πρόεδρο του Συλλόγου γυναικών Αμπελώνα Μαρία Βαρακλιώτη και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου Εύη Βαρδιοπούλου, από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννη Σκόκα, ο οποίος επισήμανε ότι το 32ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής υιοθέτησε ομόφωνα  ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους. Σε αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «είναι  ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι έχουμε κοινό αντίπαλο που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες.  Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, τον μόχθο της εργατικής τάξης, καταληστεύουν την παραγωγή της αγροτιάς. Αυτοί θησαυρίζουν είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον πόλεμο στην γειτονιά μας, αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη τους, βάζουν εκατομμύρια ευρώ στα σεντούκια τους, σε αντίθεση με όλους εμάς, τις λαϊκές οικογένειες που  αγωνιούμε και ματώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τη ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Αφού ευχαρίστησε τους μαζικούς φορείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, σημείωσε ότι «υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και όλος ο εργαζόμενος λαός είναι η πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις». Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου για μια σειρά από προϊόντα, για τις χαμηλές τιμές που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι, στις δυσκολίες στη διάθεσή τους, αλλά και στην καταστροφή μέρους της παραγωγής, η οποία έχει οδηγήσει σε κατρακύλα το εισόδημά τους». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «μαζί με τα γενικότερα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους με ικανοποιητικά πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων- νεκταρινιών, Βερίκοκα, Δαμάσκηνων, αχλαδιών επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, κερασιών, αμυγδάλων».

Στην συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο συντονισμένος αγώνας που δίνουμε σε όλη τη χώρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Πετύχαμε μέσα μια δύσκολη περίοδο να αποκρούσουμε τις πιέσεις και τις συκοφαντίες και στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 30 μπλόκα». Ενημέρωσε ακόμα για τη συνάντηση που θα έχουν την  Τρίτη 14  Φλεβάρη με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου, με επικεφαλής το Γιώργο Γεραπετρίτη και  τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας, τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο αγώνας της αγροτιάς, ενώ σημείωσε ακόμα ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά ταυτόχρονα και κανένας αγώνας δεν είναι “μια κι έξω”. Μόνο με τα τρακτέρ δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα,  καταφέραμε να αποσπάσουμε συγκεκριμένα μέτρα που μας έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Τον συντονισμό των χαιρετισμών και των ομιλιών είχε ο εκπρόσωπος τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Λεωνίδας Βασιλείου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο Λάρισας –Κοζάνης.

Να τονιστεί ότι αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι φορέων, αγρότες και πολίτες που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μπλόκου συγκέντρωσαν βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία. Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ώστε να φύγει για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο έκοψαν την ενιαία πίτα των Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Αμβυκούχων του δήμου Τυρνάβου. Τυχερός της πίτας ο Μάριος Παπράς ο οποίος βρήκε το φλουρί που αντιστοιχούσε σε ένα ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος προσφορά της επιχείρησης AIR MAX Μουστάκας.