Συγκρατημένη η αγορά γαλοπούλας, στα περσινά επίπεδα οι τιμές

«Η εκτροφή χρόνο με τον χρόνο μειώνεται εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης»

galopoula-ektrofi
Συντηρητικά κινείται για άλλη μια χρονιά η αγορά για την ντόπια παραδοσιακή γαλοπούλα, στην πεπατημένη των τελευταίων ετών, εξαιτίας της συρρίκνωσης της κατανάλωσης.

Η τιμή που επικράτησε φέτος για την εγχώρια χριστουγεννιάτικη αγορά, σύμφωνα με τον Γιώργο Μίντζα, ο οποίος διατηρεί μονάδα εκτροφής και αναπαραγωγής με εξαγωγές νεοσσών σε βαλκανικές χώρες, κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, με επικρατέστερα τα 4,5 ευρώ το κιλό. «Η εκτροφή χρόνο με τον χρόνο μειώνεται εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης. Αυτό, από την άλλη μεριά, στηρίζει με έναν τρόπο την τιμή να μην πέσει κάτω από κάποια επίπεδα», σημειώνει ο κ. Μίντζας. Και φέτος, όπως λέει, δεν αποτελεί έκπληξη η εικόνα που δείχνει ότι έφυγαν σαφώς λιγότερες γαλοπούλες από τους εκτροφείς προς την αγορά.

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο εκτροφέας Παναγιώτης Σιώτος, ο οποίος διατηρεί μονάδα αναπαραγωγής και ξεκινάει από τον Ιούλιο εμπορευόμενος νεοσσούς, «η ζήτηση για νεοσσούς όλη τη χρονιά φέτος ήταν μειωμένη κατά 30%». Ο ίδιος, που εμπορεύεται και ζωντανές γαλοπούλες και σφάγια αυτές τις μέρες, τόσο στη λιανική όσο και σε ιδιώτες, διαπιστώνει ότι «μέσα στον Δεκέμβριο ήρθαμε στα επίπεδα του προηγούμενου Δεκέμβρη, αυτό, όμως, δεν αντισταθμίζει τις συνολικές απώλειες όλης της χρονιάς». Η τιμή στην οποία διαθέτει τη γαλοπούλα σφαγμένη και καθαρισμένη πλήρως, όπως τονίζει, είναι 6 ευρώ το κιλό βάσει του επιπλέον κόστους καθαρισμού και είναι σταθερή τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς προσαρμόστηκε στα δεδομένα της αγοράς, αφού τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο υψηλή. «Είναι μια τιμή που για εμάς αφήνει ένα κέρδος της τάξης του ενός ευρώ περίπου, εάν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί το κόστος να φτάσει τα 5 ευρώ το κιλό, αλλά και μια σταθερή πελατεία».

Γίνεται… παραδοσιακή η Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Το προϊόν της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι γνωστό για την ποιότητά του. Έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάτι να μπορεί να ανταγωνιστεί τη νωπή λευκή γαλοπούλα με τα χαρακτηριστικά που παρέχει η ΑΓΣ σε vacuum συσκευασία», τονίζει ο Αλέξανδρος Κάλλης, διευθυντής του Αγροκτήματος της Σχολής.

Φέτος, στο πτηνοτροφείο της Σχολής πραγματοποιήθηκε εκτροφή περίπου 20.000 υβριδίων για τις ανάγκες της εγχώριας χριστουγεννιάτικης αγοράς, τα οποία εισήχθησαν σε ηλικία μιας ημέρας από τη Γερμανία και εκτράφηκαν για περίπου 77 ημέρες. «Τολμώ να πω ότι η ζήτηση υπερβαίνει τον αριθμό των νεοσσών που έχουμε εκθρέψει και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε δίκαια –θα λέγαμε– τους πελάτες μας στη διανομή». Όσο για τις τιμές, η πολιτική της ΑΓΣ είναι να διατηρήσει τα περσινά επίπεδα. «Δεν επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε την υψηλή ζήτηση που έχει το προϊόν μας για να αυξήσουμε περαιτέρω την τιμή», σημειώνει ο κ. Κάλλης.

Στα σούπερ μάρκετ έκανε την επίσημη εμφάνισή της για φέτος στα 9,45 ευρώ το κιλό.

Χωρίς αυξομειώσεις σε χονδρική και λιανική

Στα περσινά επίπεδα εμφανίζονται οι τιμές της εγχώριας γαλοπούλας και στη χονδρική του Ρέντη, στα 5-5,5 ευρώ το κιλό, αλλά και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου το εύρος των τιμών που καταγράψαμε είναι μεγαλύτερο και κυμαίνεται από 7,49 ευρώ μέχρι 8,9 ευρώ το κιλό. «Οι γαλοπούλες πέρσι δεν “περπάτησαν”. Ο κόσμος έφαγε κοκόρι, κοτόπουλο, χοιρινό, αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις. Θα πάρει κοκόρι που είναι πιο οικονομικό και καθαρισμένο σε σχέση με την ντόπια γαλοπούλα», διαπιστώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, τονίζοντας πως από σήμερα ουσιαστικά θα αρχίσουν να προμηθεύονται οι καταστηματάρχες, και σε κάθε περίπτωση, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, «κάθε χρόνο όλο και πιο συντηρητικά. Από τη στιγμή που δεν έχουμε παραγγελίες, δεν “φορτώνουμε”».