Με τις αγορές τους απαντούν οι καταναλωτές στην τακτική του «shrinkflation» της βιομηχανίας

Το λεγόμενο «shrinkflation», η εμπορική, δηλαδή, στρατηγική των εταιρειών βάσει της οποίας αλλάζει το μέγεθος της συσκευασίας ενός προϊόντος, μειώνοντας στην πράξη την ποσότητα που περιέχει, με την τιμή του να παραμένει ίδια ή ακόμη και υψηλότερη, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στους κολοσσούς παρασκευής τροφίμων. Οι πιέσεις στα κόστη παραγωγής και οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών βρίσκουν αυτή τη διέξοδο για τη βιομηχανία.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι καταναλωτές φαίνεται ότι βρίσκονται σε ολοένα και μεγαλύτερη επαγρύπνηση γύρω από αυτό, αναδεικνύοντας τέτοια παραδείγματα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αντιδρώντας, αναλόγως, στις αποφάσεις αγορών τους. Η «σιωπηλή» αυτή τακτική των βιομηχανιών, που συνοψίζεται με τον αγγλικό όρο «shrinkflation», δέχεται –έστω και καθυστερημένα– την καταναλωτική αντίδραση, με τους τελικούς αποδέκτες των προϊόντων να προειδοποιούν ακόμη και με απόσυρση της προτίμησής τους από προϊόντα. Από την άλλη, εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών ομίλων, όπως η PepsiCo, σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι οι αλλαγές δηλώνονται στην ετικέτα και ότι πρόκειται για ενέργειες που συμβαίνουν λόγω ενός αριθμού παραγόντων οι οποίοι έχουν επιδράσει στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας, ωστόσο, την ποιότητα των προϊόντων.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες, όπως η Mondelez International, που υποστηρίζουν ότι έχουν μειώσει το μέγεθος των συσκευασιών τους τα τελευταία χρόνια, προσαρμοζόμενες στους στόχους μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Και ο Τζο Μπάιντεν σε αυτούς που αντιδρούν στην τακτική

Μέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει επιλέξει να επικρίνει την τακτική αυτή της αγοράς, τόσο στην ετήσια ομιλία του (State of Union), απευθυνόμενος στο Κογκρέσο και τον λαό για το 2024, όσο και κατά το Κυριακάτικο μήνυμά του στο ετήσιο πρωτάθλημα Super Bowl, νωρίτερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των καταναλωτών που εντοπίζουν το φαινόμενο και προειδοποιούν για αντίκτυπο στις αγορές τους. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της πλατφόρμας αναλύσεων CivicScience, που επικαλείται η ιστοσελίδα Foodnavigator, το 61% των αγοραστών εντοπίζουν τις επιπτώσεις της τακτικής αυτής σε πολλά προϊόντα, ενώ ένα επιπλέον 25% δηλώνει ότι το εντόπισε σε αρκετά. Τα ποσοστά αυτά έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση από το 2022, όταν ο όρος έγινε ευρέως γνωστός, όπως επισημαίνεται, με τα ίδια στοιχεία να αναδεικνύουν τις προθέσεις της πλειοψηφίας των καταναλωτών ακόμη και να εγκαταλείψουν μία αγορά όταν εντοπίζουν τέτοια συσκευασία και άλλους να στρέφονται σε διαφορετικές ετικέτες. Τέτοιες πληροφορίες αναμένεται να φέρουν μεγάλη ανησυχία στους παρασκευαστές, οι οποίοι βασίζονται στην αφοσίωση των καταναλωτών, το λεγόμενο «brand loyalty», όπως υπογραμμίζει η Qualtrics, εταιρεία ανάπτυξης εμπορικών σημάτων.