Οι αγρότες στην Υεμένη επιλέγουν τα ναρκωτικά αντί των καλλιεργειών τροφίμων

Οι αγρότες αποστραγγίζουν τα υπόγεια ύδατα γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης για να καλλιεργήσουν το –κυρίαρχο στη χώρα– ναρκωτικό Khat, γνωστό διεθνώς ως «φυσική κοκαΐνη», απειλώντας με εξάντληση τους πολύτιμους πόρους στο βαλλόμενο από το κλίμα και τον εμφύλιο πόλεμο έθνος.

Το μάσημα των φύλλων khat αποτελεί κοινωνικό έθιμο στη χώρα της Μέσης Ανατολής και η σταθερά υψηλή ζήτηση προσφέρει μία από τις λίγες ασφαλείς επιλογές βιοπορισμού. Μέσω αυτού, οι αγρότες μπορούν να αποκομίσουν τριπλάσια έσοδα από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, ωστόσο αυτή η οικονομικά προσοδοφόρα επιλογή συνοδεύεται από βαρύ τίμημα: Το φυτό απαιτεί άρδευση σε βάθος και δυσανάλογη χρήση νερού, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Υεμένη.

Η εμφύλια σύγκρουση έχει καταστρέψει τις υποδομές ύδατος, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφαλές νερό για να πιουν ή να καλλιεργήσουν. «Το παραδοσιακό σύστημα καλλιέργειας με αναβαθμίδες, που χρησιμοποιείται ως πηγή τροφίμων στο άνυδρο και ορεινό έθνος της Αραβικής Χερσονήσου, έχει παραμεληθεί», αναφέρει το Reuters.

«Οι αγρότες στο Al-Haweri και στο Bait al-Dhafif, χωριά έξω από την πρωτεύουσα Σαναά, όπου καλλιεργούνταν φρούτα και σιτηρά, σπέρνουν πλέον khat σε νέες αναβαθμίδες, τις οποίες έχουν δημιουργήσει χάρη σε χώμα που έχουν σκάψει από τα χωράφια στα κάτω κλιμάκια, αφήνοντας πίσω τους μια έρημο από τεράστιους λάκκους».