Οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα στην επισκευή των τρακτέρ τους

Η John Deere έχει θέσει αυστηρούς φραγμούς στην πρόσβαση στο πνευματικά κατοχυρωμένο λογισμικό της, ενισχύοντας τα εταιρικά μονοπώλια

Οπως έχει αναδείξει στο παρελθόν η «ΥΧ», οι Αμερικανοί παραγωγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα από περιοριστικές συμφωνίες που τους στερούν τη δυνατότητα να επισκευάζουν οι ίδιοι τα τρακτέρ τους. Σύμφωνα με τη μεγάλη εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων John Deere, οι αγρότες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πνευματικά κατοχυρωμένο λογισμικό της, ακόμα και στην περίπτωση που απλώς θέλουν να επισκευάσουν τα δικά τους μηχανήματα. Αυτή είναι μια αποκλειστικότητα των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της εταιρείας, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν μέχρι και με ακύρωση της εγγύησης του μηχανήματός τους.

«Οι φραγμοί στη χρήση του λογισμικού δημιουργούν εταιρικά μονοπώλια και καταστρέφουν το αγροτικό πνεύμα της ανθεκτικότητας και της αυτοδιάθεσης» τονίζει στο Bloomberg ο Kevin Kenney, επικεφαλής εκστρατείας για την αποκατάσταση ενός θεμελιώδους δικαιώματος που οι αρκετοί άνθρωποι της υπαίθρου δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει· το δικαίωμα να επισκευάζουν οι ίδιοι τον δικό τους αγροτικό εξοπλισμό.

Σήμερα, το κίνημα «υπέρ του δικαιώματος της επισκευής» έχει γιγαντωθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αγρότες ζητούν πρόσβαση στο λογισμικό που ουσιαστικά ελέγχει και διαχειρίζεται κάθε πτυχή του εξοπλισμού τους. Εκτός από αγρότες, στο κοινό μέτωπο συναντάμε ελεύθερους κατασκευαστές και πωλητές ανταλλακτικών, μηχανικούς, ακτιβιστές, αλλά και κάποιους λίγους νομοθέτες και πολιτικούς που δεν κάμπτονται από τα συμφέροντα της John Deere.

Η σταυροφορία του Kenney στη Νεμπράσκα, προκειμένου να περάσει η νομοθεσία για το δικαίωμα των αγροτών στην επισκευή, έχει πλέον εξαπλωθεί σε νομοθετικές προτάσεις σε 20 πολιτείες. Την περασμένη χρονιά, η γερουσιαστής Elizabeth Warren, που διεκδίκησε το χρίσμα της προεδρικής υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε τη θέσπιση ενός εθνικού νόμου «που να επιτρέπει στους αγρότες να επισκευάζουν τον εξοπλισμό τους χωρίς να απευθύνονται σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο».

Οτιδήποτε κάνει ένας αγρότης σε ένα σύγχρονο τρακτέρ, ξεκινώντας με το άνοιγμα της πόρτας του οχήματος, σηματοδοτεί μια αλληλουχία μηνυμάτων που λαμβάνονται από τον ενσωματωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μεταφορτώνει οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί χρήσιμη σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, μέσω ενός κυψελοειδούς πομπού που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού σε πολλά μοντέλα της John Deere.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, τα μηχανήματα αυτά έχουν προγραμματιστεί και δοκιμαστεί σχολαστικά για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και να μεγιστοποιείται η παραγωγικότητα και είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ περίπλοκο για τους αγρότες να επεμβαίνουν σε αυτά. Όμως, ελάχιστοι φαίνεται να πείθονται από τέτοιους ισχυρισμούς.