Αγροτεχνολογία: Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, καθώς μειώθηκαν περίπου 50% τη χρονιά 2022-2023, ως αποτέλεσμα ολοένα και μικρότερων συμφωνιών, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση Global AgriFoodTech Investment 2024, η οποία κυκλοφόρησε από την αγροτική ιστοσελίδα AgFunder.

Η χρηματοδότηση στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας μειώθηκε –ως συνολικό μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού κεφαλαίου–, καθώς οι γενικοί επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κατηγορίες όπως η εναλλακτική πρωτεΐνη και η κάθετη γεωργία μόλις πριν από λίγα χρόνια, τώρα εγκαταλείπουν τον κλάδο. Το 2023, ο συγκεκριμένος τομέας αντιπροσώπευε μόλις το 5,5% των συνολικών επενδύσεων, σε σύγκριση με το 6,7% το 2022 και το 7,6% το 2021.

Η πτώση είναι παγκόσμια, ιδιαίτερα για την Ασία, η οποία δεν ανέκαμψε στα προ COVID-19 επίπεδα και συγκέντρωσε μόνο 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, οι ΗΠΑ, είδαν το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση στον συγκεκριμένο τομέα να μειώνεται σε μόλις 30% της παγκόσμιας χρηματοδότησης, όταν συνήθως αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 40%.

Θετικές εξαιρέσεις

Υπάρχουν, ωστόσο, και εξαιρέσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χωράφι ή στην παραγωγή τροφίμων αντιπροσώπευαν το 62% των συνολικών επενδύσεων το 2023, από το 51% το 2022 και το 30% το 2021.

Το παραπάνω γεγονός αποδίδεται από τους συντάκτες της έκθεσης στο ότι τέτοιου είδους νεοφυείς επιχειρήσεις εστιάζουν σε ζητήματα όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, η επισιτιστική ανασφάλεια και οι ανισότητες στο γεωργικό σύστημα τροφίμων. Ζητήματα που κεντρίζουν, πλέον, το ενδιαφέρον παγκοσμίως.