Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Σε τροπολογία η δέσμη μέτρων-«φωτιά» για τους αγρότες

Σε τροπολογία στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Τετάρτη 25/11, περιλαμβάνεται η δέσμη μέτρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των φορέων εκπροσώπησης του κλάδου, μεταξύ αυτών και των αγροτών με φωτοβολταϊκά. Στο προηγούμενο φύλλο της (20/11/2020), η «ΥΧ» παρέθεσε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από τους ανωτέρω φορείς.

Ιδιαίτερα οι αγρότες, μέσω των μέτρων, επιβαρύνονται με ένα ή ακόμα και δύο χαράτσια: Το πρώτο έρχεται από τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ, όπου σχεδόν κανένας αγρότης δεν εντάχθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ. Πρόκειται για σοβαρό θέμα, που πρώτη -και ίσως μόνη- η «ΥΧ» ανέδειξε, από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο, βαρύτερο χαράτσι, αναμένεται να επιβληθεί σε όσους αγρότες διαθέτουν φωτοβολταϊκά και θα ισούται με 6% επί των ακαθάριστων εσόδων τους.

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ετοιμάζεται να προβεί σε ανάθεση μελέτης για την τρέχουσα δεκαετία, με ορίζοντα δηλαδή το 2030, στην οποία θα διερευνηθεί η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού Ανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ.

Πάντως, φορείς όπως ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), που επικαλείται μάλιστα σχετική αναλογιστική μελέτη, υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου δεν κινούνται προς μια δίκαιη κατεύθυνση, ενώ δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Αγροτικά Φωτοβολταϊκά: Θύελλα αντιδράσεων από αγρότες και ιδιώτες με ΑΠΕ για τα μέτρα του ΥΠΕΝ