Οι αγροτικές προτεραιότητες της Σλοβενικής προεδρίας στην ΕΕ

Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανθεκτική δεσμεύεται να εργαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Σλοβενία, η οποία παίρνει από την 1η Ιουλίου τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία.

Ανάκαμψη, κράτος δικαίου, ασφάλεια και ανθεκτικότητα αποτελούν σε τίτλους τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας έως το τέλος του έτους. Σημαντικό μέρος στις συζητήσεις και στις πολιτικές αναμένεται να αποτελέσουν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ίδια η Ένωση για να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Ανθεκτικότητα και ανάκαμψη, όμως, είναι δύο στόχοι που είναι στενά συνδεδεμένοι και με τον αγροδιατροφικό τομέα, με τη νέα προεδρία να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, στην ορθή κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών-μελών πριν κατατεθούν προς έγκριση στην Κομισιόν.

Ασφάλεια τροφίμων

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας, Joze Podgorsek, ο οποίος και θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου των συναδέλφων του το επόμενο εξάμηνο, τόνισε πως η πανδημία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ, και σημείωσε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια», που αναμένεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο Συμβούλιο Γεωργίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η σλοβενική προεδρία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το «ευρύτερο ζήτημα της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων», την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και να συμβάλει στην πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα δώσει έμφαση σε κτηνιατρικά και φυτοϋγειονομικά θέματα, όπως για παράδειγμα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, το βακτήριο Xylella fastidiosa κ.ά. και θα συνεχίσει τις συζητήσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Μάλιστα, στο Συμβούλιο της 19ης Ιουλίου, προγραμματίζεται η έγκριση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το σχέδιο δράσης που αφορά τη Βιολογική Γεωργία, ενώ θα ακολουθήσει η δημοσίευση της Στρατηγικής για τα Δάση.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των υψηλών προτύπων που ισχύουν στην ΕΕ στους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δίκαιη μετάβαση των παραγωγών σε σχέση με τις υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ, στο πλαίσιο των ειδικών στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα προεδρία σχεδιάζει επιπλέον να δώσει έμφαση σε ένα σχέδιο με τρεις άξονες που περιλαμβάνουν:

✱ Την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις αστικές και αγροτικές περιοχές.

✱ Την ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών περιοχών.

✱ Τον ρόλο των γυναικών.