Αγροτικές Τεχνολογίες: Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον, ανεβαίνει η Ευρώπη

Ως μια χρονιά ωρίμανσης στις επενδύσεις σε τεχνολογίες του αγροδιατροφικού τομέα μπορεί να χαρακτηριστεί το 2019, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε το AgFunder. Για πρώτη φορά μετά από το 2016, οι επενδύσεις του τομέα (σχεδόν 20 δισ. δολάρια) μέσα στο 2019 σημείωσαν κάμψη 5% σε σχέση με το 2018.

Αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον κορεσμό που παρουσίασε ο τομέας των τεχνολογιών διανομής φαγητού σε συνδυασμό με το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που επικράτησε την περασμένη χρονιά. Στον αντίποδα, αμείωτο διατηρήθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών για να «ρίξουν» κεφάλαια σε ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι, καθώς οι συμφωνίες που σημειώθηκαν έφεραν θετικό πρόσημο επενδύσεων, αυξημένων κατά 100 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική ήταν η χρονιά στις επενδύσεις «αγροτεχνολογιών» στην Ευρώπη, με αύξηση 94% στο ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων.

Η μεγάλη εικόνα σε αριθμούς

Μέσα στο 2019 καταγράφηκαν παγκοσμίως επενδύσεις ύψους 19,8 δισ. δολαρίων (16,6 εκατ. ευρώ) από 1.858 συμφωνίες, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση 4,8% στα επενδυμένα κεφάλαια και 15% λιγότερες συμφωνίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λόγω του αβέβαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε κυρίως από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, οι επενδύσεις σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων παρουσίασαν ύφεση.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό τοπίο στις αγροτικές τεχνολογίες ανά ήπειρο, η χρονιά για την Ευρώπη ήταν πολύ καλή με 94% αύξηση επενδύσεων (3,3 δισ. δολάρια) με ηγέτιδα τη Μεγάλη Βρετανία, όπου και επενδύθηκε το 1,1 δισ. δολάρια σε 112 ντιλ. Σημαντική άνοδο επενδύσεων κατέγραψαν, επίσης, η Λατινική Αμερική και η Αφρική, με την πρώτη να καταγράφει ετήσια αύξηση 32% (1,4 δισ. δολάρια). Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων επενδύθηκε σε μόνο μία συμφωνία – μαμούθ, ύψους ενός δισ. δολαρίων της Rappi, κολομβιανής start up που δραστηριοποιείται στην online διανομή φαγητού.

Κορεσμός στο «ντελίβερι», καλά κρατούν οι αγροτεχνολογίες

Σε μια περαιτέρω ανάλυση των επενδύσεων σε τεχνολογίες «upstream» (που σχετίζονται δηλαδή με τον αγρότη και το χωράφι) και «downstream» (που σχετίζονται με τον κρίκο του λιανεμπορίου), το συμπέρασμα είναι ότι οι πρώτες παρέμειναν σταθερές, με μικρή αύξηση κεφαλαίων, κατά 100 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επίδοση ανήκει στην εκρηκτική άνοδο επιχειρήσεων ανάπτυξης προϊόντων με πρωτεϊνούχες, φυτικές τροφές, εναλλακτικές στα ζωικά τρόφιμα.

Εδώ, ηγέτιδα της αγοράς είναι η start up «Beyond Meat», η οποία μέσα στο 2019 εκτόξευσε την αξία της στα 9 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι επενδύσεις στην κατηγορία των εναλλακτικών τροφίμων, διπλασιάστηκαν μέσα στο 2019, αγγίζοντας το ένα δισ. δολάριο, με την Impossible Foods που ακολουθεί κατά πόδας να αντλεί κεφάλαια ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Ως προς τις downstream τεχνολογίες, οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός που αποδίδεται και στο «ξεκαθάρισμα» στην παγκόσμια αγορά διανομής φαγητού μέσω ίντερνετ (πτώση 56%), όπου αναδείχθηκαν και εδραιώθηκαν ολιγάριθμοι παίκτες, όπως η Wolt.

Μια κατηγορία που, επίσης, σημείωσε κάμψη ήταν τα διαδικτυακά μανάβικα (-7% σε επενδύσεις). Θετικά κινήθηκαν και οι πρωτότυπες φάρμες (κάθετες φάρμες, εκτροφές εντόμων, με κυρίαρχο τη γαλλική Ynsect) με αύξηση αντλούμενων κεφαλαίων 38%, αλλά 16% λιγότερες συμφωνίες.