Αγροτική διαμαρτυρία για το ακριβό ρεύμα στη ΔΕΗ, συμβολική κατάληψη με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου

Με μεγαλύτερη ένταση και πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι θεσσαλοί αγρότες, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να λύσει τα αυξημένα προβλήματα που σχετίζονται, κυρίως με το κόστος παραγωγής και το ακριβό ρεύμα.

Χθες το πρωί αντιπροσωπεία αγροτών με την παρουσία δεκάδων τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στη Λάρισα (οδός Καρδίτσης), απαιτώντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους και παράλληλα «ροκανίζει» το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Λίγο αργότερα και με μια αιφνιδιαστική κίνηση, τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, απέκλεισαν τον κόμβο του Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα στις 7 έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Λάρισας, σε μία προσπάθεια των αγροτών να δημιουργηθεί ένα ευρύ, παλλαϊκό μέτωπο κατά της ακρίβειας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατάργηση της ρήτρας, μείωση της τιμής του ρεύματος

Ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σε δηλώσεις του, έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο βάρος για τον αγροτικό προυπολογισμό που προκύπτει από τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Στον περσινό λογαριασμό πληρώναμε 2000 ευρώ και τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε 4000-4500 ευρώ. Στα σπίτια μας από τα 200 ευρώ, η ρήτρα αγγίζει τα 100 ευρώ. Δεν αναρωτιέται η κυβέρνηση πως θα καλλιεργήσουμε, θα ποτίσουμε τα χωράφια μας. Ας αφήσουν λοιπόν τις κοροϊδίες, ας αφήσουν τα ψίχουλα περί μείωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής και ας δώσουν στο κόσμο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορούμε να έχουμε και στα σπίτια μας αλλά και να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συντηρήσουν τις στάνες και τα μαντριά τους».

Ακόμη, παριστάμενοι αγρότες ζήτησαν την ενίσχυση του προσωπικού της ΔΕΗ με τεχνίτες, προκειμένου να αποκαθίσταται γρήγορα οι βλάβες στα αρδευτικά συστήματα και όχι μετά από μέρες, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, προκαλώντας πρόβλημα στην παραγωγή.

Νέα ένταση με την αστυνομία στον κόμβο Πλατυκάμπου

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, απέκλεισαν χθες το μεσημέρι συμβολικά τον κόμβο του Πλατυκάμπου, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.

Στο σημείο σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Κ. Τζέλα και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, καθώς ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής ζήτησε από την αστυνομία να μην παρεμποδίζει με τις κλούβες των ΜΑΤ την κυκλοφορία και ιδιαίτερα την είσοδο/έξοδο των οδηγών προς/από την πόλη.    

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας και με τον συμβολικό αυτόν αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατυκάμπου, καλούμε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα μας, αντί να στέλνει εδώ διμοιρίες ΜΑΤ να κλείνουν τον δρόμο και να ταλαιπωρούν τους δρόμους της Λάρισας, να δώσει λύσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής».

Παλλαικό κάλεσμα για το συλλαλητήριο στη Λάρισα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς «το μπλόκο της Νίκαιας καθημερινά δυναμώνει με νέα τρακτέρ, ενώ αναμένονται ακόμα 10-15 νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα μέχρι το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας τα 35!

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αλληλεγγύης του κόσμου στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς «παλεύουμε για τα ίδια συμφέροντα, για να λυθούν προβλήματα όπως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων. Γι΄αυτό έχει σημασία για μας να δώσουμε μαζί με την κοινωνία αυτόν τον αγώνα επιβίωσης. Τους καλούμε όλους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Λάρισα».

Να σημειωθεί ότι από το μπλόκο της Νίκαιας θα μιλήσει ο Γιάννης Κουκούτσης, ενώ στο βήμα αναμένεται να ανέβουν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων που αντιμετωπίζουν τα ίδια -με τους αγρότες- προβλήματα επιβίωσης. Ακόμη αναμένονται στο κέντρο της πόλης περίπου 20 τρακτέρ, τα οποία και θα ανέβουν στην κεντρική πλατεία, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία, όσο θα διαρκεί το συλλαλητήριο.   

 

Κεντρική φωτογραφία Αρχείου