Αγροτική μεταρρύθμιση χωρίς «απαλλοτρίωση γαιών» αναγγέλλει ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε την Κυριακή 3/10 το σχέδιό του να εφαρμόσει δεύτερη αγροτική μεταρρύθμιση στη χώρα των Άνδεων τονίζοντας πως αντίθετα με την πρώτη, πριν από 52 χρόνια, δεν θα συμπεριλάβει απαλλοτριώσεις εκτάσεων.

«Θέλω να διευκρινίσω πολύ καθαρά ότι αυτή η δεύτερη αγροτική μεταρρύθμιση δεν έχει σκοπό να απαλλοτριωθούν γαίες, ούτε να υποστούν πλήγμα τα δικαιώματα οποιοδήποτε ιδιοκτήτη», διαβεβαίωσε ο αριστερός πρόεδρος.

Ο κ. Καστίγιο ανήγγειλε το σχέδιο αυτό μπροστά σε εκατοντάδες αγρότες, συγκεντρωμένους στη γιγαντιαία πλατεία του Σαξαϊουάμαν, οχυρού των Ίνκα, στην περιφέρεια του Κούσκο.

Άξονας του σχεδίου θα είναι να προσφερθεί «στους καλλιεργητές πιο δίκαιη πρόσβαση στις αγορές», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει εκβιομηχάνιση του τομέα προς όφελος των αγροτών για να προωθηθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή αφού θα προσφερθούν σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια μικρούς παραγωγούς αφιερωμένους στην οικογενειακή γεωργία καλύτερες συνθήκες πρόσβασης στις αγορές.

Η αγροτική μεταρρύθμιση ήταν προεκλογική υπόσχεση του κ. Καστίγιο, που κέρδισε τις φετινές προεδρικές εκλογές όντας υποψήφιος του κόμματος Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), μέχρι πρότινος μικρής μαρξιστικής-λενινιστικής παράταξης.

Η κυβέρνηση απέκλεισε απαλλοτριώσεις γαιών, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του στρατηγού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968-1975).

Τον Ιούνιο του 1969, ο στρατηγός Βελάσκο προχωρούσε σε ριζοσπαστική αγροτική μεταρρύθμιση, αποδίδοντας σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και κοινότητες της αγροτικής επαρχίας 110 εκατομμύρια στρέμματα που ανήκαν σε μεγαλογαιοκτήμονες.

Ο κ. Καστίγιο επέλεξε να αναγγείλει τη μεταρρύθμιση την 3η Οκτωβρίου, την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του στρατηγού Βελάσκο εναντίον του προέδρου Φερνάντο Μπελαούντε Τέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ