Αγροτική Παιδική Φωλιά: Εβδομήντα χρόνια προσφοράς στην αγρότισσα και στη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα

Τις υπηρεσίες του στην Ελληνίδα αγρότισσα μητέρα και γενικότερα τη στήριξη στις ανάγκες της αγροτικής οικογένειας προσέφερε για πολλές δεκαετίες στη Βόρεια Ελλάδα το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ Β.Ε.». Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1952 από τη σύζυγο του τότε υπουργού «Γενικού Διοικητή Βορείου Ελλάδος», Ανδρέα Στράτου, Νία.

Οι συνθήκες της εποχής εκείνης ήταν δύσκολες και οι ανάγκες της κοινωνίας πολλές, αφού η Ελλάδα έβγαινε από έναν παγκόσμιο πόλεμο και από έναν εμφύλιο σπαραγμό. Οι κοινωνίες και κυρίως οι αγροτικές, που υπέφεραν περισσότερο από την ανέχεια, έγιναν αποδέκτες διαφόρων μορφών πρόνοιας. Μεταξύ αυτών και η Αγροτική Παιδική Φωλιά. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου και Ιδρύματος, Σωσώ Γκιουλέκα Αδαμίδου, οι σκοποί της σύστασής του, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ιδρύτριας, ήταν η στήριξη των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ειδικότερα της αγωνίστριας αγρότισσας μητέρας, ώστε να μπορεί να προσφέρει τη δική της βοήθεια στο σπίτι, αλλά και στο χωράφι.

«Τότε είχαν ιδρυθεί πολλές “ζεστές φωλιές” για τα παιδιά της Ελληνίδας αγρότισσας. Ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη μητέρα, αφού στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνταν χιλιάδες παιδιά. Υπήρχαν εγκαταστάσεις στο Σοχό και στο Ζαγκλιβέρι του Λαγκαδά, στην Αρέθουσα του Δήμου Βόλβης, στην Καστανούσα στις Σέρρες, στα Κύργια της Δράμας, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και στο Κορδελιό».

Με τα χρόνια, και όταν άρχισαν να ορθοποδούν τα αγροτικά νοικοκυριά, οι περιφερειακοί παιδικοί σταθμοί ατόνησαν. «Με το πέρασμα των χρόνων οι αγρότισσες σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στους σταθμούς και οι εγκαταστάσεις ερήμωναν. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να κλείσουν οι περισσότεροι και να μείνουν μόνον της Θεσσαλονίκης. Οι άλλες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τους δήμους ως παιδικοί σταθμοί ή κέντρα υγείας, ενώ στην Καστανούσα το κτήριο υπάρχει, όμως δεν έχουμε παιδιά. Σκεφτόμαστε πώς να το χρησιμοποιήσουμε», επισημαίνει η κα Γκιουλέκα.

Από τους δύο εναπομείναντες παιδικούς σταθμούς, θα κλείσει κι αυτός που βρίσκεται στην περιοχή του Τριλόφου, καθώς το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο Θέρμης και θα το χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες στέγασης παιδικού σταθμού. Σήμερα, η Αγροτική Παιδική Φωλιά, όπως και άλλα παρόμοια φιλανθρωπικά σωματεία, λειτουργεί με βάση τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και καλύπτει τις ανάγκες του από τις χορηγίες ιδιωτών ή τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση πόρων.

«Από τη στιγμή της ίδρυσης της Αγροτικής Παιδικής Φωλιάς και έως σήμερα, ο σκοπός και ρόλος του φιλανθρωπικού σωματείου μας ήταν και παραμένει η ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας και η προστασία και η απασχόληση του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσα σε ένα ασφαλές και γεμάτο αγάπη περιβάλλον στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και παλαιότερα στις αγροτικές περιοχές της Β.Ε., από όπου και “δανείστηκε” το όνομά του», υπογραμμίζει η πρόεδρος του σωματείου και καταλήγει: «Αυτό που ζητούμε είναι η στήριξη της κοινωνίας στον πολυσήμαντο ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το σωματείο μας στην εργαζόμενη μητέρα και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού».