Το αγροτικό κουαρτέτο που μίλησε στο γαλάζιο προσυνέδριο στη Λάρισα

Το αγροτικό κουαρτέτο που μίλησε στο γαλάζιο προσυνέδριο στη Λάρισα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μία σειρά από καινοτόμους συνεταιρισμούς, για το τι είναι αυτό το οποίο έκαναν και κατάφεραν να διακρίνονται ακόμα και σήμερα και να μπορούν να αναβιώνουν παραγωγικές μονάδες και να παράγονται προϊόντα τα οποία βρίσκουν τη θέση τους στις ελληνικές και στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορούμε να πάμε μακριά εάν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο και μια καινούρια λογική για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυνατότητα ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, ο κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ανταγωνιστεί μόνος του σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος είναι σκληρά ανταγωνιστικός και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι πελάτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού θέτουν».

-Διαφήμιση-

Αυτά δήλωσε από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την θεματική ενότητα του πρωτογενούς τομέα, τα συνεταιριστικά σχήματα και τον σύγχρονο αγρότη. Με την επιλογή των εισηγητών στη συγκεκριμένη ημερίδα η ΝΔ ήθελε να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα: Πως η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που κάνουνε, κυρίως με φορολογικά κίνητρα για να πρωταγωνιστήσουν, συνήθως εκτός συνόρων.

Έτσι επιλέγησαν δύο σύγχρονοι και δυναμικοί συνεταιρισμοί, ο αγροτικός συνεταιρισμός Κίσσαβος και ο ΘΕΣγάλα, μία επιχείρηση η «Κτηνοτροφική Μαγνησίας Α.Ε.», (για το εξωτερικό ‘FamilyFarm’), από τον Αλμυρό Μαγνησίας, που όχι μόνο καθετοποιεί την παραγωγή, αλλά την εξάγει με ιδιαίτερη επιτυχία και ένας αγρότης-κτηνοτρόφος, ο Απόστολος Καραλιάκος, ο οποίος αποφάσισε να μην περιμένει απλά τις επιδοτήσεις, αλλά αγωνίστηκε για να γίνει ανταγωνιστικός.

Το who is who των ομιλητών

Ποιο είναι το αγροτικό κουαρτέτο που προκάλεσε το ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΝΔ και κρίθηκε σκόπιμη η παρουσία τους στο προσυνέδριο;

Απ. Καραλιάκος

Ο νεαρός Απόστολος χαρακτηρίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η εξαίρεση και όχι ο κανόνας των νέων αγροτών, που αγωνίζονται κόντρα στις προκλήσεις των καιρών». Ο Απόστολος ξεκίνησε να εργάζεται το 2002 στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του με αντικείμενο τα μάρμαρα και τα τζάκια. Στην αρχή όμως, της οικονομικής κρίσης οι δουλειές άρχισαν να ελαττώνονται, αφού ο κλάδος της οικοδομής έπεσε σε ύφεση. Έτσι, βρήκε επαγγελματικό διέξοδο στην προβατοτροφία. Με τη βοήθεια του Θεού, την στήριξη της οικογένειάς και συγγενικών του προσώπων ξεκίνησε το μεγάλο εγχείρημα το 2014».

Σύμφωνα με τον νεαρό κτηνοτρόφο από το Κουλούρι «αν και δεν είχα καμία επαφή με την κτηνοτροφία, το όπλο μου ωστόσο, ήταν η όρεξη για δουλειά. Η επιδότηση δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Όταν με ρωτούσαν οι τρίτοι αν και πόση επιδότηση θα πάρω, εγώ απαντούσα καμία επιδότηση ή πως δεν γνωρίζω ακόμα αν δικαιούμαι.  Στην πορεία βέβαια, που όντως μου δόθηκε ένα χρηματικό ποσό επιδότησης, αποδείχτηκε πως  είναι μεγάλο και σωτήριο εργαλείο βοήθειας στην νέα μου επιχείρηση. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι πολύ απαιτητικό και κρύβει πολλούς κινδύνους και προβλήματα. Δυσκολεύθηκα με την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας μου, της έλλειψη υποστήριξης από τον κτηνίατρό που είχα επιλέξει, από τις πρώτες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Ήταν ένα κρίσιμο σημείο στην αρχή της πορείας μου και με λύγισε σωματικά και ψυχολογικά. Ευτυχώς όμως αγωνίστηκα με θάρρος και πυγμή και ο αγώνας μου ακόμη συνεχίζεται».

ΘΕΣγάλα

Η επιλογή του προέδρου του ΘΕΣγάλα Θανάση Βακάλη προκάλεσε την αντίδραση αρκετών λαρισαίων συνεταιριστών, λόγω της κομματικής σχέσης του με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κάποιοι γαλάζιοι παριστάμενοι συνεταιριστές, όταν μίλησε ο κ. Βακάλης αποχώρησαν από την αίθουσα και ξαναγύρισαν με την ολοκλήρωση της παρέμβασης του. Ο λαρισαίος αναφέρθηκε στην δράση του συνεταιρισμού με τα 60 καταστήματα Αυτόματων Πωλητών σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ ευτύχησε να διαφημίσει σε ένα μεγάλο ακροατήριο, το οποίο προέρχονταν απ όλη την Ελλάδα, την έναρξη (εκείνη την μέρα, Σάββατο) του πρώτου καταστήματος  με προιόντα της ελληνικής γης. «Η νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία μας που αφορά στην προσπάθειά μας να καταστούμε μια “ομπρέλα” Ελλήνων παραγωγών και άλλων μικρών συνεταιρισμών. Μετατρέποντας τα καταστήματά Αυτόματων Πωλητών σε μικρές συνεταιριστικές γωνιές ελληνικών προϊόντων, στα ΘΕΣγάλα συν, δίνοντας μια διέξοδο σε πολλούς μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα στη λιανική πώληση. Ήδη στη Λάρισα λειτουργεί αυτή τη στιγμή το πρώτο κατάστημα από σήμερα, στη Θεσσαλονίκη σε λίγο θα είναι 14 και άμεσα ξεκινάμε το project αυτό και στην Αθήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.         

Γιώργος Ζέικος

Ο Αγιώτης συνεταιριστής μίλησε για την εξωστρέφεια των αγορών τους που ήταν ένα παιχνίδι που κέρδιζε τα μέλη του ΑΣ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. «Οι ξένες αγορές άνοιξαν χώρο στα προϊόντα μας και το βλέπουμε κάθε χρόνο να γιγαντώνει. Το 2012 οι πωλήσεις μας στην εγχώρια αγορά βρισκόταν στο 65 % ενώ οι εξαγωγές ήταν στο 35%. Σήμερα δίνουμε 10 % στην εσωτερική αγορά και 90% σε χώρες του εξωτερικού. Η δυναμική στις πωλήσεις δεν σταματά γιατί το ενδιαφέρον των ξένων χωρών είναι τεράστιο για τα Ελληνικά προϊόντα. Εκεί που μειονεκτούμε δεν είναι η ποιότητα των προϊόντων μας αντιθέτως υπερτερούμε σε αυτό αλλά μειονεκτούμε στην τυποποίηση, στην επεξεργασία και στο μάρκετινγκ. Φανταστείτε τι γίνεται με το λάδι το μέλι το κάστανο κ.α. που προωθούνται σε ιταλικές ισπανικές και άλλες αγορές του εξωτερικού κερδίζοντας την υπεραξία των προϊόντων μας και προσθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στα δικά τους. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει και να επιβραβεύσει προσπάθειες που φέρνουν πλούτο στη χώρα. Μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε με την απόφαση του εμπάργκο ήταν η Ρωσική αγορά. Δεχτήκαμε όλοι τις επιπτώσεις τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και ο επιχειρηματικός. Οι απώλειες ήταν τεράστιες. Η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση».

Τσαγκάρης Ανδρέας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κτηνοτροφικής Μαγνησίας» Ανδρέας Τσαγκάρης, γνωστοποίησε στην ηγεσία της ΝΔ ότι «έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την είσοδο των νέων στην κτηνοτροφία , η οποία διαφέρει κατά πολύ από το σημερινό καθεστώς, το οποίο κατά την άποψη μας σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας όπως οι τωρινές δεν μπορεί να αποδώσει, αλλά την έθεσε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου».

Όσον αφορά στην επιχείρηση του «είναι η μοναδική Ελληνική καθετοποιημένη επιχείρηση στην παραγωγή φέτας. Διαθέτουμε δικούς μας αγρούς για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών, δικά μας πρόβατα, 3000 περίπου, για την παραγωγή γάλακτος και δικό μας τυροκομείο για την παραγωγή τυριού ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό άμεσα και διαρκώς το σύνολο των παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας από το χωράφι έως το τελικό προϊόν διασφαλίζοντας στους πελάτες μας άριστη ποιότητα προϊόντος. Έχοντας λοιπόν ως αδιαπραγμάτευτη στρατηγική την παραγωγή φέτας υψηλής ποιότητας έχουμε στραφεί κατ’ εξοχήν στις αγορές εκτός Ελλάδος με τις εξαγωγές μας να αποτελούν το 95% των πωλήσεων μας. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, όπου υπάρχει έλεγχος σε κάθε στάδιο παραγωγής, κρίνεται πετυχημένο και ίσως επιβεβλημένο μέσα σε μια συγκυρία όπου τα οικολογικά και υγιεινά προϊόντα παρουσιάζουν σοβαρή αύξηση της ζήτησης τους σε όλες τις αγορές του εξωτερικού. Γι αυτό και οι νέοι αγρότες θα πρέπει να το ενσωματώσουν και να το εξελίξουν, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και να αποκτήσουν εμπορική παρουσία».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki