Αγροτικοί δείκτες εμπιστοσύνης: Αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των Ευρωπαίων γεωργών

georgoi-sto-xorafi
-Διαφήμιση-

Σταθερό παρέμεινε το αίσθημα εμπιστοσύνης των αγροτών για την ευρωπαϊκή γεωργία το πρώτο τετράμηνο του 2018, όπως έδειξε ο σχετικός δείκτης των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες στις ΗΠΑ δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εμπιστοσύνης των Copa-Cogeca υπολογίζεται βάσει των αποτελεσμάτων εθνικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί μεταξύ περισσότερων από 8.000 αγροτών. Τα τελευταία αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα σταθερά αμετάβλητο επίπεδο αισθήματος μεταξύ των Ευρωπαίων αγροτών. Όσον αφορά τις γενικές προοπτικές της γεωργίας, οι εκτιμήσεις των αγροτών είναι επηρεασμένες από την αβεβαιότητα που διέπει την κατάσταση στις παγκόσμιες αγροτικές αγορές και τις διαπραγματεύσεις για σημαντικές συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τις επερχόμενες εξελίξεις από το μέτωπο του Brexit. Όσο για τον αντίκτυπο της παρατεταμένης ξηρασίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν την ήπειρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτός θα είναι ορατός στην επόμενη μέτρηση του βαρομέτρου.

Οι Αμερικανοί αγρότες αναμένουν πτώση του εισοδήματός τους εξαιτίας του εμπορικού πολέμου

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επιζήμιος εμπορικός πόλεμος προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τους Αμερικανούς αγρότες. Τον Σεπτέμβριο, το αγροτικό βαρόμετρο του Πανεπιστημίου Περντιού και του CME Group σημείωσε απώλεια 15 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ευρισκόμενο πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί την τελευταία διετία. Παραπάνω από το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εμπορικές συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε μείωση του καθαρού φετινού εισοδήματος της εκμετάλλευσής τους, με το 72% των αγροτών να αναμένει πτώση άνω του 10% στο εισόδημά του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό βαρόμετρο, σχεδόν το 1/5 των καλλιεργητών σόγιας σκοπεύει να αποθηκεύσει μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του από ό,τι συνήθως. Από εκείνους, τα 2/3 δήλωσαν ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει την απόφασή τους.

-Διαφήμιση-