Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Σε αδιέξοδο οι ροδακινοπαραγωγοί

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Σε αδιέξοδο οι ροδακινοπαραγωγοί

Στα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταίες χρόνια οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.

Μεταξύ άλλων ζητά την άμεση καταβολή μέσω Deminimis το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και την ένταξη του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας:

«Η ανεύθυνη πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη, έχει επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση σε χιλιάδες οικογένειες ροδακινοπαραγωγών και όχι μόνο. Μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων έχουν οδηγήσει τους ροδακινοπαραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο στα νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών, καθιστώντας τις καλλιέργειες ασύμφορες, καθώς το κόστος παραγωγής υπερβαίνει των τιμών πώλησης των προϊόντων, γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να υφίσταται χωρίς την εύρεση ουσιαστικών διεξοδικών λύσεων.

Η κλιματική αλλαγή επηρέασε αρνητικά τις καλλιέργειες, καθώς ήταν περισσότερο εμφανής τους καλοκαιρινούς μήνες (έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις), τους οποίους συγκομίζεται το νεκταρίνι και ροδάκινο,  προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, με τους παραγωγούς να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις (2 συνεχόμενα έτη) από τον ΕΛΓΑ ως έπρεπε και αντί αυτών να τους δίδονται Deminimis με τα ποσά ανά στρέμμα να μην καλύπτουν ούτε το 20% των πραγματικών ζημιών.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 λανθασμένα δεν συμπεριλάμβανε στη λίστα των συνδεδεμένων το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι (μήλο, ντομάτα, πορτοκάλια, ρύζι, βαμβάκι κ.ά. λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις) και όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, αφενός συμπεριλαμβάνεται, αφετέρου δε, για να είναι κάποιος δικαιούχος, υπάρχουν εξωπραγματικοί όροι και το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τα άλλα προϊόντα. 

Επιπλέον, οι ανοιχτές αλλά και πολύ χαμηλές τιμές των παραπάνω προϊόντων, σε συνάρτηση με την μη “εφαρμογή” του νόμου περί πληρωμής σε διάστημα των 2 μηνών σε όσους παράγουν νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, είναι προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες.

Τέλος οι καταστροφικές ζημιές στην φετινή παραγωγή (χαλαζόπτωση-ανεμοθύελλα) έχουν δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς, θέτοντας πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Σε συνάρτηση των παραπάνω, απαιτούμε:

  • την άμεση καταβολή ενίσχυσης μέσω Deminimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια, το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου
  • Την επίσπευση των διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατό οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις (εν έτει 2019 δεν νοείται να υφίσταται καθυστέρηση 10-12 μηνών για την καταβολή των αποζημιώσεων, είναι επιεικώς απαράδεκτο και οφείλει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα άμεσα),
  • την ένταξη των καλλιεργειών επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ΝΕΑ ΚΑΠ 2021-2027),
  • την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων (Νέα ΚΑΠ) και την αναδιανομή ανά καλλιέργεια σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. (Στη διανομή των δικαιωμάτων θεωρούμε ότι είναι δικαιότερο να ληφθεί υπόψη το κόστος της κάθε καλλιέργειας και η απόδοση αυτών, σύμφωνα με την 7ετία 2014-2020, έτσι ώστε να ενισχυθούν καλλιέργειες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μη βιώσιμες και να εγκαταλειφθούν).

Επίσης, όσον αφορά το συνδικαλιστικό, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης των αγροτών –επικρατεί μια χαώδης κατάσταση– κάνουμε δημόσια πρόταση σε όλους τους αγροτικούς συλλόγους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν νομική υπόσταση, για συνάντηση και συζήτηση με θέμα τη σύσταση Κλαδικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ), έτσι ώστε να γίνεται συλλογική προσπάθεια προαγωγής και διασφάλισης των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των αγροτών-μελών, μέσω συνδικαλιστικού οργάνου ανώτερης βαθμίδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» οι ΚΑΣ (Αγροτικοί Σύλλογοι) της ίδιας Περιφέρειας μπορεί να συστήσουν Κλαδική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ).

Για τη σύσταση Κλαδικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων απαιτείται: α) Η σύμπραξη τουλάχιστον του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) των ΚΑΣ (Κλαδικοί Αγροτικοί Σύλλογοι) που έχουν την έδρα τους στις Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας Περιφέρειας, β) Η τήρηση των διατυπώσεων των άρθρων 78 επόμενα του Αστικού Κώδικα.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας»