Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών: Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω βροχοπτώσεων

Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών: Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω βροχοπτώσεων
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, Δημήτριος Συκαράς, για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Διανύουμε ακόμη μια  δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στις καλλιέργειες με πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζει ο άστατος καιρός, με έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης με αποτέλεσμα μεγάλες πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις.

Παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις ενώ πολλές ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, πατατών και καρότων.

Επίσης, με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου σημαντικά είναι τα προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στο μάζεμα της ελιάς καθώς η ελλιπής δακοκτονία στην περιοχή της Βοιωτίας καθώς και σε όμορους νομούς, συνετέλεσε στη μεγάλη πτώση του ελαιοκάρπου στο έδαφος, με αποτέλεσμα στη μηδενική παραγωγή.

Τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας έφερε το σχέδιο Απόφασής σας για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Εκατοντάδες χωριά σε όλη τη χώρα, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσονται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα, με συνέπεια χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που έως σήμερα ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση να μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης. Παρακαλούμε η νέα Πολιτική Ηγεσία να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να παραμείνουν οι περιοχές με τα ίδια κριτήρια και να συνεχιστούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων του Ε.Λ.Γ.Α. για τις ζημίες που είχαν υποστεί στο παρελθόν. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγρότες λόγω ζημιάς καθυστέρησαν να πληρώσουν για λίγο χρονικό διάστημα τις εισφορές τους.

Απογοητευμένοι οι αγρότες μετά τη φετινή πληρωμή των επιδοτήσεων καθώς κάθε χρόνο παρατηρείται γραμμική μείωση των άμεσων ενισχύσεών τους. Επιπροσθέτως, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Πολλοί  από τους παραγωγούς δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα που τους αφορούν στο μικρό διάστημα που τους δόθηκε προθεσμία. Αναζητούν λύσεις  προκειμένου να μη χαθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Δραματικές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες  επιφέρει και το γεγονός της μη καταβολής επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου για τα έτη 2014-2015-2016. Το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί  με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώνουν από την τσέπη τους το πετρέλαιο που χρειάζονται για τις καλλιέργειες τους χωρίς να λαμβάνουν  την νόμιμη επιστροφή .

Σημαντικό επίσης στις μέρες μας είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και κυρίως πατάτες, κρεμμύδια, σιτηρά και καλαμπόκια αμφιβόλου ποιότητας, που κατακλύζουν την αγορά με συνέπεια την μείωση της τιμής των εγχώριων αγροτικών μας προϊόντων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Αίτημα μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ταχύτατη επέμβαση, ώστε να πραγματοποιηθούν φυτουγειονομικοί  έλεγχοι προκειμένου να μην «βαφτίζονται» τα εισαγόμενα προϊόντα ελληνικά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στη Βοιωτία και να καταστραφούν καλλιέργειες.

 Κλείνοντας, όπως τονίζει αυτολεξεί  ο Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου  Δημήτριος Συκαράς «θα πρέπει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επιτέλους βρίσκεται ΄΄ο κατάλληλος άνθρωπος, στη κατάλληλη θέση΄΄ όντας και ο ίδιος γεωπόνος και γνώστης των αγροτικών θεμάτων,  να δείξει  ενδιαφέρον και περισσότερη ευαισθησία για τον βασικότερο τομέα της οικονομίας που είναι ο πρωτογενής. Δεν θα θέλαμε να είμαστε μάρτυρες  τυχόν κατάρρευσης του».  Στην προσπάθειά μας έχουμε και τη συμπαράσταση των προέδρων των λαϊκών αγορών.

-Διαφήμιση-