Αγροτικός τομέας, το μεγάλο στοίχημα του Μπάιντεν στη μάχη για το κλίμα

Το φιλόδοξο σχέδιο για την πρωτογενή παραγωγή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία του νέου προέδρου να πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο Ομπάμα

Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεν είχε κρύψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του δείχνουν αρκετά ενθαρρυντικά, όσον αφορά τη μετουσίωση των υποσχέσεων σε πράξεις.

Αυτό δείχνει η επισημοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων επαναφοράς των ΗΠΑ στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και κινήσεις όπως η απαγόρευση των μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, ή η αντικατάσταση του στόλου των κυβερνητικών οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Μπάιντεν και η καλά στελεχωμένη ομάδα κλιματικών εμπειρογνωμόνων του θεωρούν ότι ο πρωτογενής τομέας των ΗΠΑ μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας. Ο νέος πρόεδρος προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι οι «πρώτες στον κόσμο» που θα επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές από τον αγροτικό τομέα τους, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

Όπως δήλωσε ο εκλεκτός του Μπάιντεν για επικεφαλής στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, ο αγροτικός τομέας είναι «το πρώτο και καλύτερο πεδίο για να αρχίσουμε να παίρνουμε νίκες», όσον αφορά το κλίμα.

Ο Τζος Βούρχες, πολιτικός αναλυτής του Modern Farmer, έχει μια σαφή ιδέα για το ποιες είναι αυτές οι κρίσιμες νίκες που θα επιδιώξει να πάρει η διοίκηση Μπάιντεν. «Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα νεοσύστατο χρηματιστήριο ρύπων (a new “carbon bank”) που θα επιβραβεύει οικονομικά τους γεωργούς, τους δασοκόμους και τους κτηνοτρόφους που αποθηκεύουν άνθρακα στα εδάφη τους μέσω της αναγεννητικής βιολογικής γεωργίας και άλλων φιλικών προς το κλίμα πρακτικών. Το σχέδιο στοχεύει να μετατρέψει αχανείς περιοχές των ΗΠΑ σε τεράστιες δεξαμενές άνθρακα, βοηθώντας εν μέρει στην αντιστάθμιση των σχεδόν 7.000 μεγατόνων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπει η χώρα κάθε χρόνο», εξηγεί ο ίδιος.

Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. «Ανάμεσα στις πιο πιεστικές ανησυχίες περιλαμβάνεται η εκκρεμούσα διαδικασία επιστημονικής θεμελίωσης του χρηματιστηρίου ρύπων. Επιπλέον, η προοπτική της σύστασής του αντιμετωπίζει ήδη ενστάσεις από το [Αμερικανικό] Κογκρέσο και είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα είναι από μόνο του εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο να διαχειριστεί», αναφέρει ο Βούρχες, για να συνοψίσει με νόημα: «Το σχέδιο για την αμερικανική πρωτογενή παραγωγή ενέχει πολιτικό ρίσκο, ενώ τα επιστημονικά του δεδομένα είναι συζητήσιμα. Αποτελεί, όμως, την καλύτερη ευκαιρία του προέδρου Μπάιντεν να πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο Ομπάμα».