Σπύρος Σινγκ: Ο αγρότης από την Ινδία που καλλιεργεί στην Ελλάδα 1.000 στρέμματα με φυλλώδη λαχανικά

Η ιστορία του ξεκινά από την Ινδία, όταν το 1988, ο 18χρονος τότε Σπύρος Σινγκ αποφασίζει να αφήσει τη χώρα του για να επιβιώσει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Μέγαρα. Για τα προς το ζην ασχολήθηκε με αυτό που ήξερε να κάνει καλά, να καλλιεργεί.

Βρήκε δουλειά σε αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς ο πατέρας του διέθετε αγροτική γη όπου ο ίδιος τον βοηθούσε. Σήμερα, διαθέτει 1.000 στρέμματα φυλλωδών λαχανικών, έχει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προμηθεύει πελάτες του εξωτερικού, ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Εκτός των άλλων, είναι ανοιχτός σε νέες καινοτομίες που μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη παραγωγή. «Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα στο τέλος του 1989 καθώς η ζωή στην Ινδία δεν ήταν τόσο ευχάριστη. Για την Ελλάδα είχα έναν ενθουσιασμό τόσο από συγγενείς μου που δούλευαν παλαιότερα εδώ, όσο και από τα χρόνια του σχολείου που μαθαίναμε για τους αρχαίους Έλληνες. Είχα, λοιπόν, ένα ωραίο αίσθημα για τη χώρα αυτή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σπύρος.

Το αρχικό του πλάνο εστίαζε στην εγκατάσταση στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια με την προοπτική κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία. Η αγάπη του, όμως, για την Ελλάδα και τους ανθρώπους που είχε γνωρίσει εδώ τον οδήγησαν στο να αλλάξει το αρχικό του πλάνο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ως εργάτης γης σε μία αγροτική επιχείρηση στον Ωρωπό, το 1989.

«Δούλεψα περίπου έναν χρόνο εκεί και μετά βρήκα δουλειά στα Μέγαρα σε μια αγροτική επιχείρηση στην οποία έμεινα για περίπου δέκα χρόνια. Το 2000 αγόρασα τη δική μου γη, γύρω στα 25 στρέμματα. Με πολλή δουλειά αλλά και τη βοήθεια φίλων κατάφερα να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου. Σήμερα καλλιεργώ φυλλώδη λαχανικά, όπως μαϊντανό, σέλινο, κρεμμύδια, σπανάκι, άγρια χόρτα, ρόκα, κόλιανδο, μάραθο δυόσμο, βλήτα σε 1.000 στρέμματα, αλλά και ντομάτα σε διχτυοκήπιο περίπου 10 στρεμμάτων», αναφέρει ο Σπύρος.

Συνεργασίες με καταστήματα λιανικής

Η επιτυχημένη πορεία του Σπύρου δεν έμεινε μόνο στην αύξηση της γης, αλλά επικεντρώθηκε και στην προώθηση των προϊόντων του. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «έχω δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πουλάμε, επίσης, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και Πατρών, ενώ επίσης έχουμε συνεργασίες και στην Κέρκυρα. Το καλό με την περιοχή εδώ στα Μέγαρα είναι ότι ο χειμώνας δεν επηρεάζει την παραγωγή. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πολλούς πελάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εποχιακά συνεργαζόμαστε και με μία εταιρεία στην Πολωνία».

Καινοτομία των διχτυοκηπίων

Εκτός από τα παραπάνω, ο Σπύρος καλλιεργεί ακόμα 10 στρέμματα ντομάτας με μια καινοτόμο μέθοδο, αυτή των διχτυοκηπίων. Τα διχτυοκήπια αποτελούν μία απλή κατασκευαστική δομή οριζόντιας μορφής με μεταλλικά μέρη και συρματόσχοινα τα οποία προσφέρουν υψηλή αντοχή στους ανέμους. Η πλήρης κάλυψη με εντομολογικά δίχτυα αποκλείουν εντομολογικές και ιολογικές προσβολές και τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων.

Επίσης, προστατεύουν τις καλλιέργειες από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, ενώ ο κατάληλος αερισμός τους επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, γρήγορης απόσβεσης και ιδανική για την Ελλάδα. Ο Σπύρος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα από τη μέθοδο αυτή είναι αρκετά καλά, καθώς τα έχει εγκαταστήσει τον τελευταίο χρόνο στην καλλιέργεια.

Επόμενα σχέδια

Η καλλιέργεια άλλων 12 στρεμμάτων με διχτυοκήπιο βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του Σπύρου. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όμορφη, έχει πολλές ευκαιρίες και πολύ καλό κλίμα, έχει όλα τα καλά που χρειάζεται για να προοδέψει ένας άνθρωπος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι». Ο ίδιος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο την αγροτική του επιχείρηση, τους κατοίκους των Μεγάρων που του έδειξαν τη φιλοξενία τους, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες, γιατί όποτε τις χρειάστηκε τον βοήθησαν.

 

Κωστής Δαλαμάρας: Η παράδοση 6 γενεών στην αμπελουργία συνεχίζει με επιρροές από Βουργουνδία και Αλσατία