Κωστής Δαλαμάρας: Η παράδοση 6 γενεών στην αμπελουργία συνεχίζει με επιρροές από Βουργουνδία και Αλσατία

Η συνέχεια μιας οικογενειακής αμπελουργικής παράδοσης έξι γενεών μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα απαιτητική. Ωστόσο, για τον Κωστή Δαλαμάρα, τον συνεχιστή της μακράς αυτής πορείας, οι μνήμες του ως παιδί και οι σπουδές του στη Βουργουνδία τον προετοίμασαν κατάλληλα όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλά και για να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση.

«Βρισκόμαστε στη Νάουσα Ημαθίας, όπου οι γονείς μου ξεκίνησαν να κάνουν εμφιαλωμένο κρασί από το 1991, ωστόσο η ιστορία πάει πίσω στο 1840, όταν και ιδρύθηκε ο πρώτος αμπελώνας, του οποίου το συμβόλαιο αγοράς σώζεται ακόμα. Από το 2011 συνεχίζω εγώ την οικογενειακή πορεία της επιχείρησης», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κωστής.

Θα έλεγε κανείς ότι τα βιώματα είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία ενός ανθρώπου. Στην περίπτωση του Κωστή, οι παιδικές του μνήμες να βοηθάει τον παππού του στην καλλιέργεια του αμπελιού έμειναν χαραγμένες μέσα του, για να μετατραπούν μετά από χρόνια σε επιθυμία να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία και την οινολογία.

«Τα βιώματα είναι που με έκαναν να συνεχίσω το οικογενειακό επάγγελμα, γιατί από μικρός βρισκόμουν ανάμεσα στα αμπέλια, κυρίως με τον παππού μου, που είχε χρόνο, με έπαιρνε μαζί για να κάνουμε τις δουλειές στο αμπέλι και αυτά μένουν ως αναμνήσεις και εμπειρίες», τονίζει.

Καλλιέργεια και μεταποίηση

Ο 33χρονος αγρότης καλλιεργεί τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Ασύρτικο και Μερλό, ενώ σε λίγους μήνες θα φυτέψει και την τοπική ποικιλία Πρεκνάδι. Η παραγωγή κρασιών που είχε ξεκινήσει από τους παππούδες του και προωθούνταν στην αγορά χύμα, σήμερα ταξιδεύει σε τουλάχιστον οκτώ χώρες του εξωτερικού, με την επωνυμία «Dalamara». Αυτό συμβαίνει εδώ και 20 περίπου χρόνια, από τότε που πήραν τα ηνία της επιχείρησης οι γονείς του Κωστή.

Ο ίδιος, όμως, κατάφερε να διευρύνει τις αγορές, με τα κρασιά τους να βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Κωστής αναφέρει ότι «υπάρχει μία κεντρική διανομή στην Αθήνα, που αφορά τη νότια Ελλάδα και τα νησιά. Επίσης, συνεργαζόμαστε με κάβες που κάνουν διανομή σε σημαντικές πόλεις, όπως ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη. Όποιος θέλει, μπορεί να βρει τα κρασιά μας και στο οινοποιείο, καθώς είναι επισκέψιμο ήδη από το 1998».

Σπουδές στη Βουργουνδία

Αν και είχε καταφέρει να εισαχθεί στο ΤΕΙ Οινολογίας, ο Κωστής αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του εξωτερικού, σπουδάζοντας Αμπελουργία και Οινολογία στη «Μέκκα του κρασιού», Βουργουνδία.

Όπως αναφέρει, «είχα αποφασίσει ότι θα ακολουθήσω επαγγελματικά τον συγκεκριμένο τομέα, ήθελα όμως πρώτα να εκπαιδευτώ κατάλληλα. Έβρισκα τη σχολή στη Βουργουνδία αρκετά ισορροπημένη μεταξύ αμπελουργίας και οινολογίας σε σχέση με το ΤΕΙ, όπου θα λάμβανα γνώσεις μόνο για την οινολογία. Επίσης, κατάφερα να κάνω αρκετή πρακτική άσκηση».

Ο Κωστής αφού απέκτησε εμπειρία σε Αλσατία, Ρουσιγιόν και Καταλονία, κατάφερε σιγά-σιγά να συνδυάσει νέες τεχνικές, ιδέες και πρακτικές στο αμπέλι με την παράδοση.

Επισκέψιμο οινοποιείο

Οι επισκέψεις στο οινοποιείο Δαλαμάρα έχουν τη μορφή ξενάγησης. «Πραγματοποιούνται καθημερινά επισκέψεις, εκτός Κυριακής, και ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό οινοποιείο που έχει γίνει ένας εκθεσιακός χώρος, ενώ μπορεί να δει και το παλιό αποστακτήριο. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ιστορικά αρχεία, τα οποία περιγράφουν την ιστορία της περιοχής. Σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό δείχνουμε το καινούργιο οινοποιείο και τους χώρους παραγωγής και μετά ακολουθεί η γευστική δοκιμή», αναλύει ο Κωστής.

Ο ίδιος, θέλοντας να συμβουλέψει τους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα, αναφέρει ότι «είναι κάτι που θέλει σκληρή δουλειά, είναι δύσκολο, έχει τα ρίσκα του και ειδικά τώρα, που ο καιρός έχει αλλάξει πολύ, αλλά είναι κάτι που σε ανταμείβει αν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σκληρά, συστηματικά και να το κυνηγήσεις».

Μιχάλης Βαβουράκης: Εκτροφή ζώων χωρίς αντιβιοτικά και παραγωγή τροφίμων δίχως συντηρητικά στην Κρήτη