Αγροτουρισμός: Επτά στους δέκα Ιταλούς σχεδιάζουν να επισκεφθούν κάποιο αγρόκτημα μέσα στο καλοκαίρι

Με τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης της COVID-19 να έχουν αρθεί στην Ευρώπη, ο αγροτουρισμός αρχίζει να παίρνει ξανά τα πάνω του. Στη γειτονική Ιταλία, έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Noto Sondaggi και της γνωστής αγροτικής οργάνωσης Coldiretti έδειξε ότι 72 στους 100 πολίτες σχεδιάζουν να επισκεφθούν ένα ή περισσότερα αγροκτήματα αυτό το καλοκαίρι.

Η τεράστια δημοτικότητα των επισκέψιμων αγροτουριστικών επιχειρήσεων δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 των Ιταλών (σ.σ. κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια) επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κλάδο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ισχυρό ρεύμα του αγροτουρισμού απορρέει, μεταξύ άλλων, από την αυξανόμενη προβολή που γνωρίζει ο κλάδος μέσα από τον τομέα της υψηλής γαστρονομίας, καθώς διάφοροι αναγνωρισμένοι σεφ τείνουν να προωθούν τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ.

Εκτός από το φαγητό και τη φύση, άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα επισκέψιμα αγροκτήματα θελκτικά για τους Ιταλούς, όσον αφορά τον προγραμματισμό των διακοπών τους εκεί, είναι η ανάγκη για χαλάρωση, η αποφυγή πολυσύχναστων περιβαλλόντων και η συμμετοχή σε υπαίθρια αθλήματα και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τις Αγορές Τροφίμων και Γεωργίας (ISMEA), σήμερα υπάρχουν συνολικά 25.060 αδειοδοτημένες αγροικίες στην Ιταλία. Από αυτό το σύνολο, το 82% προσφέρει διανυκτερεύσεις, ενώ το 62% διαθέτει εστιατόριο. Σχεδόν το 1/3 των εγγεγραμμένων αγροικιών οργανώνει επίσης δραστηριότητες γευσιγνωσίας για τα τοπικά του προϊόντα.

Η Ismea επισημαίνει ότι οι επισκέψιμες εκμεταλλεύσεις έχουν γίνει πρέσβειρες των παραδοσιακών τοπικών συνταγών και προϊόντων, όπως το παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να μάθουν για την ιστορία αυτών των προϊόντων.