Αιγοπρόβειο γάλα: Αντιμέτωποι με μείωση τιμών κατά περίπου 10 λεπτά οι κτηνοτρόφοι

Από 1,40 έως 1,56 ευρώ/κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού πρόβειου γάλακτος
03/12/2024
8' διάβασμα
aigoproveio-gala-antimetopoi-me-meiosi-timon-kata-peripou-10-lepta-oi-ktinotrofoi-340640

Με μειώσεις τιμών στο πρόβειο και το γίδινο γάλα βρίσκονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι, τη στιγμή που, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΕ, πλήττονται με τόσο μεγάλο κύμα ζωονόσων. Κι ενώ ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με μία-δύο συμφωνίες στα 1,55 και 1,56 ευρώ/κιλό στο πρόβειο γάλα, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος έδειξαν την «πυξίδα» σε ένα εύρος μεταξύ του 1,4 και του 1,5 ευρώ/κιλό ανάλογα με την περιοχή και τους όγκους παράδοσης.

Στο 1,50 η μέση τιμή παραγωγού στη Θεσσαλία

Οριστικοποιήθηκαν οι συμφωνίες των συνεταιρισμών της επαρχίας Ελασσόνας με τους τυροκόμους και τις μεταποιητικές μονάδες για τη χρονιά 2024/2025, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους κτηνοτρόφους.

Η υψηλότερη τιμή, που δόθηκε, προέρχεται από το τυροκομείο Νούσιας, ο οποίος παρέλαβε 6.000 τόνους από τις «Φάρμες Λιβαδίου» στην τιμή των 1,56 ευρώ/κιλό, ενώ παρέλαβε άλλους 1.500 τόνους από μεμονωμένους παραγωγούς. Αν και δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αντίστοιχες συμφωνίες από τις άλλες τυροκομικές μονάδες, τα επόμενα συμβόλαια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος αγόρασε σημαντικές ποσότητες από συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς στο 1,50 ευρώ/κιλό και ο Όμιλος Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) συμφώνησε για 4.000 τόνους στο 1,48 ευρώ/κιλό κυρίως από τις άτυπες Ομάδες Καρυάς και Λιβαδίου. Ο Συνεταιρισμός «Γάλα Ελάςς» συμφώνησε με αρκετούς ιδιώτες στο 1,46 ευρώ/κιλό, ενώ κάποιοι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι –πάντα στην επαρχία Ελασσόνας– πούλησαν με 1,43 ευρώ/κιλό.

Όπως είναι γνωστό, οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι «οποιαδήποτε τιμή κάτω από το 1,50 ευρώ/κιλό δεν είναι βιώσιμη για τη μονάδα τους. Με βάση, όμως, τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι βιομηχανίες και το πρόβλημα των αθρόων εισαγωγών, που παραμένει, η κατάσταση κάπως ισορροπείται».

Μείζον το ζήτημα της προστασίας των κοπαδιών στη Στερεά Ελλάδα

Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης των ζωονόσων, που πλανάται δίπλα από τα κοπάδια τους, ζουν οι κτηνοτρόφοι της Στερεάς Ελλάδας. Δευτερεύουσα σημασία για αυτούς έχoυν το κόστος παραγωγής και οι τιμές. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν αύξησαν σημαντικά τη νομή των βοσκότοπων, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να καλύπτουν το σιτηρέσιο των ζώων τους με τροφές που αγοράζουν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει μια στασιμότητα μέχρι την ανακοίνωση των νέων, που θα ισχύσουν με τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον Θανάση Φλούδα, κτηνοτρόφο στην Κωπαΐδα, ο ίδιος πουλάει στο 1,50 ευρώ/κιλό το πρόβειο γάλα, αναμένοντας τις νέες συμφωνίες. Ο Ηλίας Γκαρίλας, κτηνοτρόφος από την Ελάτεια Λοκρίδας, δηλώνει ότι η τιμή πώλησης του πρόβειου βιολογικού γάλακτος κυμαίνεται στο 1,55 ευρώ (τιμή Σεπτεμβρίου). Εκτιμά, όμως, ότι το πρόβλημα των ασθενειών, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους κτηνοτρόφους.

Σκεπτικισμός για τη διαμόρφωση των τιμών στην Πελοπόννησο

Ανοιχτή παραμένει η διαμόρφωση της τιμής για το αιγοπρόβειο γάλα στην Αρκαδία, αφού στο παιχνίδι της προσφοράς αναμένεται να μπει τις επόμενες μέρες και ο υπό δημιουργία τοπικός συνεταιρισμός. Ο Μάκης Βαρουξής από την Αρκαδία, αναφερόμενος στις τιμές, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι ντόπιοι τυροκόμοι δίνουν 1,40 ευρώ/κιλό στο πρόβειο γάλα και με πτωτικές τάσεις. Στο γίδινο δίνουν γύρω στα 0,85 ευρώ/κιλό. Αν δεν ήταν ο συνεταιρισμός που έχουμε δημιουργήσει, θα είχαμε πτώση τον Γενάρη».

Από τα Ανώγεια Λακωνίας ο Γιάννης Βενετσάνος δηλώνει ότι «είναι όλοι συνεννοημένοι για τις τιμές που θα διαμορφώσουν. Για το πρόβειο δίνουν 1,40 ευρώ/κιλό, ενώ για το γίδινο η τιμή πάει στα 0,85 ευρώ/κιλό. Η κατάσταση είναι τραγική, αφού το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ευλογιά είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους».

Στο 1,30-1,45 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την ποσότητα που παραδίδεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ηλειακής Βιομηχανίας Γάλακτος (ΗΛΒΙΓΑΛ), Σάκης Καλομοίρης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, αν και η τιμή θεωρείται ικανοποιητική, σε σχέση πάντα και με το αυξημένο λειτουργικό κόστος των κτηνοτρόφων, εντούτοις παρατηρείται μια δυσαναλογία, σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν, τη φέτα. «Πώς είναι δυνατόν, το πρόβειο γάλα που αποτελεί βασική πρώτη ύλη, να είναι πιο ακριβό από το εμπόρευμα, δηλαδή τη φέτα; Αυτήν τη στιγμή, η τιμή της φέτας έχει καταρρεύσει. Οι μικροί τυροκόμοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το γάλα περνά από ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητά του και παστεριώνεται. Πώς γίνεται, λοιπόν, το γάλα να είναι ακριβότερο;», αναρωτιέται ο κ. Καλομοίρης.

Σε διαπραγματεύσεις με τις γαλακτοβιομηχανίες στην Κεντρική Μακεδονία

Μειωμένες κατά 10 λεπτά/κιλό είναι οι φετινές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα οι οποίες διαμορφώνονται, μέχρι στιγμής, στο 1,43 ευρώ. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Πιερίας «Ο Άγιος Μόδεστος», Κώστας Κούβαρος, αν και υπάρχουν τη νέα γαλακτοκομική περίοδο διαπραγματεύσεις με τις γαλακτοβιομηχανίες, ωστόσο δεν έχουν έρθει ακόμη σε κάποια συμφωνία, αφού οι τιμές που προσφέρουν υπολείπονται του κόστους παραγωγής.

«Έχουμε πολλά προβλήματα. Από τη μια, είναι οι ασθένειες και, από την άλλη, η τιμή του γάλακτος, η οποία έχει μειωθεί από πέρσι. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έχει μπει η νέα σεζόν και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κάποια σταθερή τιμή. Πάντως, με αυτές τις τιμές, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο κόστος παραγωγής», αναφέρει
ο κ. Κούβαρος. Σε ό,τι αφορά το βιολογικό οι τιμές είναι αυξημένες κατά 5-7 λεπτά, ενώ στο συμβατικό γίδινο η τιμή είναι στο 0,98 ευρώ/κιλό, όπως την ανακοίνωσε η εταιρεία ΤΥΡΑΣ.


Η ευλογιά φρενάρει τις παραδόσεις στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Κάθε μέρα ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι, που μετρούν μήνες με κοπάδια κλεισμένα στα μαντριά, λόγω της ευλογιάς των προβάτων.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής, σημειώνει ότι οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα, ήτοι 1,50 ευρώ το κιλό το συμβατικό και 1,53 λεπτά το βιολογικό πρόβειο γάλα, μόνο που δεν παραδίδουν γάλα. Στη Ροδόπη, οι εστίες ευλογιάς αυξάνονται και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από το χωριό Υφαντές μέχρι την παραλία Αρωγής, περίπου 20 χλμ., «έμειναν μόνο δύο μονάδες, οι άλλες θανατώθηκαν». Η μία είναι η δικιά του, αλλά από τον Ιούλιο δεν παραδίδει γάλα. Ο ίδιος δεν θέλει να παραδώσει γάλα, γιατί φοβάται να μη μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο, καθώς, όπως λέει, «ο γαλατάς είπε να έρθει, αλλά πώς θα ζήσω αν μεταδοθεί κάτι και θανατώσω τα ζώα μου;».