Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Αιγοπρόβειο γάλα: Σε περίοδο έντονων ζυμώσεων η αγορά για τα συμβόλαια της νέας σεζόν

Τιμή 1,55 ευρώ/κιλό στο πρόβειο γάλα έχει συμφωνήσει ο Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου»
11/10/2024
6' διάβασμα
aigoproveio-gala-se-periodo-entonon-zymoseon-i-agora-gia-ta-symvolaia-tis-neas-sezon-334765

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς ενόψει των νέων συμβολαίων για τη φέτα, που αναμένεται να υπογραφούν τέλος Οκτωβρίου, έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις και οι επαφές των γαλακτοβιομηχανιών και των τυροκόμων με συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους.

Όλες οι πλευρές, με τις οποίες συνομίλησε η «ΥΧ», είπαν ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για τιμές, αν και η τάση είναι να παραμείνουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν και περιοχές όπου οι τιμές θα διαμορφωθούν τον Νοέμβριο, ανάλογα με τις προθέσεις των «μεγάλων» της αγοράς, είτε αυτοί είναι γαλακτοβιομηχανίες είτε ισχυροί συνεταιρισμοί με δική τους ζώνη γάλακτος και παραγωγή φέτας.

Πελοπόννησος

Στάση αναμονής τηρούν οι Πελοποννήσιοι τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι, περιμένοντας τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι Θεσσαλοί και οι Ηπειρώτες συνάδελφοί τους. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε η πίεση και το θολό περιβάλλον, αλλά πλέον οι συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μια σταθερότητα στις τιμές του γάλακτος.
Ειδικά όπου υπάρχουν οργανωμένα συλλογικά σχήματα, πραγματικά οι παραγωγοί παίρνουν υπεραξία από το προϊόν τους».

Οι λόγοι για τους οποίους επικρατεί η στασιμότητα είναι ότι από τη μία πλευρά «έχουμε μεγάλη αύξηση στη λιανική τιμή της φέτας και γενικότερη ακρίβεια», που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση, και, από την άλλη πλευρά, «είχαμε ξηρασία που επηρέασε τη διαθεσιμότητα τροφής, είχαμε την πανώλη των αιγοπροβάτων και βλέπουμε συνεχώς κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν τον τομέα για διάφορους λόγους».

Όσον αφορά τη ζώνη των Καλαβρύτων, ο κ. Σατολιάς είπε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με την πανώλη, αλλά με την ξηρασία του φετινού καλοκαιριού, που μας αύξησε το κοστολόγιο σε ζωοτροφές». Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να δίνει και με την καινούργια σεζόν την υψηλότερη τιμή παραγωγού στην Ελλάδα.

Στη γειτονική Κορινθία, ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου Στυμφαλία ΑΕ, Μάρκος Λέγγας, μας είπε ότι «από τον Νοέμβριο και μετά θα αποφασίσουμε για τις τιμές του γάλακτος. Προς το παρόν, ισχύουν οι περσινές μεταξύ 1,40 με 1,50 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, στην περιοχή μας, που είναι η ορεινή Κορινθία και η ορεινή Αργολίδα. Σε επίπεδο ποσοτήτων, έχουμε χάσει ένα μικρό ποσοστό λόγω της πανώλης, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε μέχρι πού θα φτάσει, γιατί συνεχίζεται η γνωστοποίηση κρουσμάτων. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο, όμως, είναι οι κτηνοτρόφοι, που χάνουν όλα τους τα ζώα μαζί με το εισόδημά τους και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν».

Θεσσαλία

Έμπειρος τυροκόμος της Θεσσαλίας, σχολιάζοντας στην «ΥΧ» όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και τα αποδίδει στην απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, γύρω στο 1,52 με 1,54 ευρώ/κιλό, και σε κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις (παλιοί πελάτες με μεγάλο τονάζ) η συμφωνία μπορεί να φτάσει και το 1,56 ευρώ. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σχέση του κτηνοτρόφου με τον συνεταιρισμό, καθώς άλλοι κρατούν προμήθεια 1-2 λεπτά και άλλοι 3-4 λεπτά στο κιλό. Κάποιοι συνεταιρισμοί έχουν δικές τους παγολεκάνες και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το γάλα οι ίδιοι, αποκομίζοντας την έξτρα τιμή προς όφελός τους.

Υπάρχουν και περιοχές όπου οι τιμές θα διαμορφωθούν τον Νοέμβριο, ανάλογα με τις προθέσεις των «μεγάλων» της αγοράς, είτε αυτοί είναι γαλακτοβιομηχανίες είτε ισχυροί συνεταιρισμοί με δική τους ζώνη γάλακτος και παραγωγή φέτας

Παρά τα όσα ακούγονται για αλλαγή στρατοπέδων από τους δύο δυνατούς συνεταιρισμούς της επαρχίας Ελασσόνας, Γάλα-Ελάς και Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τη μάχη του γάλακτος δύσκολα θα την κερδίσουν ένας-δύο τυροκόμοι, καθώς για τη μείωση κινδύνου, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί προτιμούν τις συνεργασίες με τρεις-τέσσερις τυροκομικές επιχειρήσεις.

Κάπως έτσι κινείται και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου «Bune Coop».
Ο πρόεδρός του, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, είπε στην «ΥΧ» ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τρεις επιχειρήσεις και τη Δευτέρα αναμένεται να ανανεώσει τη συμφωνία του με τον έναν επιχειρηματία.

Η πρώτη συμφωνία

Προ ημερών, έγινε γνωστή η πρώτη συμφωνία της χρονιάς, μεταξύ της Φάρμας Λιβαδίου Ολύμπου με τη Φέτα Βασιλίτσα για την απορρόφηση 2.200 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος παραγωγής 2024-2025.

Η συμφωνία προβλέπει τιμές στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 1,5 ευρώ το κιλό το πρόβειο και γύρω στο 1 ευρώ το γίδινο γάλα. Οι Φάρμες Λιβαδίου αντιπροσωπεύουν την παραγωγή από 35 κτηνοτροφικές μονάδες και 65 στο σύνολο κτηνοτρόφους της περιοχής. Η δε συνολική παραγωγή σε αιγοπρόβειο γάλα αγγίζει κατ’ έτος τους 4.200 τόνους. Όσον αφορά τη φετινή συμφωνία, η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος αφορά το 90% της συνολικής, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι γίδινο.

Σχετικά με τις ποσότητες του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος, φαίνεται ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, αφού έτσι κι αλλιώς στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδίου και του πρώην Δήμου Ολύμπου, ενώ όσα κρούσματα εμφανίστηκαν περιορίστηκαν άμεσα και δεν είχαμε θανατώσεις ζώων που θα μείνουν περαιτέρω στην παραγωγή.