Το πιο αιµατηρό έτος στα χρονικά για τους ακτιβιστές της Κολοµβίας

kolomvia-aktivistes
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Στο διπλάσιο αυξήθηκαν το 2017 οι δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κολοµβία, σύµφωνα µε στοιχεία που υποβλήθηκαν από οµάδες ακτιβιστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όλα αυτά, στο πρώτο έτος από την υπογραφή της συµφωνίας κατάπαυσης πυρός µεταξύ της κολοµβιανής κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάµεων της Κολοµβίας (FARC), που έφερε τη χώρα ένα βήµα πιο κοντά στη λήξη των µακροχρόνιων εµφύλιων συγκρούσεων που την ταλαιπωρούν από τη δεκαετία του 1960.

Συνολικά, το 2017 καταγράφηκαν 121 δολοφονίες ακτιβιστών γης, οικολόγων, ηγετών τοπικών κοινοτήτων και άλλων υπερασπιστών, έναντι 60 δολοφονιών το 2016. Ο αριθµός αυτός καθιστά το 2017 το πιο θανατηφόρο έτος στα χρονικά για τους ακτιβιστές. Κυβερνητικοί αξιωµατούχοι αποδίδουν την εκτόξευση του αριθµού των δολοφονιών στην αποχώρηση των αριστερών ανταρτών του FARC από κοµβικές περιοχές, µετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συµφωνίας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το κενό εξουσίας που έχει προκύψει σε µερικές από αυτές σηµαίνει ότι αρκετοί ακτιβιστές βρίσκονται εκτεθειµένοι σε επιθέσεις από νεοαφιχθείσες ακροδεξιές οµάδες, χωρίς να προστατεύονται από κανέναν.

Έχοντας καταγράψει 609 δολοφονίες υπερασπιστών από την 1η Νοεµβρίου 2002 έως τον Σεπτέµβριο του 2017 στη χώρα, οι οµάδες ανθρωπίνων δικαιωµάτων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ερευνήσει επαρκώς τα εγκλήµατα και προτρέπουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διεξάγει επίσηµη έρευνα.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress