Αιωνόβια ελαιόδεντρα θα υποδέχονται τον κόσμο στο νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Ένας νέος κύκλος ζωής θα ανοίξει για περισσότερα από 30 αιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία, αντί να θυσιαστούν στο “βωμό” του υπό κατασκευή συνδετήριου δρόμου του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι, θα κοσμήσουν διάφορα σημεία στο Ηράκλειο, το Αρκαλοχώρι, ακόμη και τον ίδιο το νέο αερολιμένα, όπου θα “υποδέχονται” τους επιβάτες, ξένους και Έλληνες, που θα φτάνουν στην Κρήτη.

Πρόκειται, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος, που “τρέχει” με την πρωτοβουλία και το συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και γεωπόνος, υπεύθυνος για το Αγρόκτημα του ΕΛΜΕΠΑ, Μιχάλης Παπαηλιάκης, για περισσότερα από 30 αιωνόβια ελαιόδεντρα, τα οποία προήλθαν από συγκροτημένο ελαιώνα, ο οποίος εκτιμάται ότι ανήκει στην ύστερη ενετοκρατία.

Μέσα από τον ελαιώνα διέρχεται ο νέος δρόμος που θα συνδέσει το αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και κρίθηκε ότι ορισμένα από τα αιωνόβια δέντρα θα έπρεπε να διασωθούν. Έτσι, με προσοχή επιλέχθηκαν τα ελαιόδεντρα, εκριζώθηκαν, κλαδεύτηκαν και μεταφυτεύτηκαν σε μεγάλες γλάστρες, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε απαλλοτριωμένη έκταση του εργοταξίου, με την ευθύνη της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το νέο διεθνές αεροδρόμιο.

Χθες έγινε αυτοψία στο σημείο, για να διαπιστωθεί η κατάσταση των ελαιόδεντρων. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη: “Οι αιωνόβιες ελίτσες μας μεταφυτευθήκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου, έχουν ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση από την Εταιρεία παραχώρησης και, σύντομα, θα κοσμήσουν επιλεκτικά την πόλη του Ηρακλείου, το Αρκαλοχώρι και, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το νέο αεροδρόμιο ως ένας επισκέψιμος μνημειακός ελαιώνας στον υπαίθριο χώρο των αφίξεων. Ειδική μνεία στον κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, γεωπόνο στο ΕΛΜΕΠΑ, για την πολύτιμη συμβολή και καθοδήγηση του”.