Με αισιοδοξία ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος για το ρύζι

των Νικολέτας Τζώρτζη και Γιάννη Σάρρου

Με αυξημένες προσδοκίες για τη νέα καλλιεργητική σεζόν «μπαίνουν» στα χωράφια τους για σπορά οι παραγωγοί ρυζιού της χώρας, ευελπιστώντας πως όλα θα πάνε καλά μέχρι το τέλος της διαδικασίας, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας του προϊόντος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το ρύζι, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζει, εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του περιορισμού στο ελάχιστο των εξαγωγών τρίτων χωρών στην Ευρώπη.

Οι συνθήκες αυτές δίνουν ώθηση στο προϊόν και, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Β΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση στον νομό κατά 10%. «Αυτή η αυξητική τάση παρουσιάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, να φανταστείτε, ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν ρύζι σε εκτάσεις που προορίζονται για βαμβάκι, λόγω ακριβώς αυτής της αυξητικής τάσης που παρατηρείται στη ζήτηση του προϊόντος. Η Ευρώπη ζητά ευρωπαϊκό ρύζι και, εκτός από τη χώρα μας, σημαντικό μερίδιο στην αγορά έχουν η Ιταλία, η Πορτογαλία και λιγότερο η Γαλλία», τονίζει ο κ. Πάσιος.

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, από το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα ξεκινήσουν οι πρώτες σπορές, ποικιλιών Ρονάλντο και Καρολίνα, ενώ οι υπάρχουσες καιρικές συνθήκες φαίνεται να ευνοούν. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, φυτεύονται συνολικά περί τα 6.000 στρέμματα (σ.σ. χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι φετινές αυξημένες εκτάσεις), ενώ η απόδοσή τους είναι 800 με 1.000 κιλά το στρέμμα. «Όλα είναι έτοιμα για τη σπορά. Ελπίζουμε να διατηρηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το ιδανικό θα ήταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου. Κατά τα άλλα, εάν δεν γίνει κάτι το απρόοπτο, όλα δείχνουν πως φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για το ρύζι», καταλήγει ο κ. Πάσιος.

Μειωμένες οι ποσότητες του νερού για άρδευση στη Λαμία

Στις αρχές Μαΐου, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παραγωγούς της περιοχής, θα ξεκινήσουν οι σπορές ρυζιού στις κοινότητες Ανθήλη και Ροδίτσα. Τα δύο χωριά βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Σπερχειού, όπου εδώ και δεκαετίες καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα ρυζιού. Για την τρέχουσα περίοδο, όπως μας εξηγεί ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λαμίας, οι καλλιέργειες θα περιοριστούν στα περίπου 9.000 στρέμματα λόγω των μειωμένων ποσοτήτων νερού για την άρδευση.

Συγκρίνοντας τη φετινή καλλιεργητική περίοδο με την περσινή, ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρει ότι, αν υπήρχε η δυνατότητα, οι αγρότες θα καλλιεργούσαν περισσότερα στρέμματα με ρύζι λόγω και της ανόδου της τιμής του προϊόντος διεθνώς: «Το ρύζι είναι ένα από τα προϊόντα που, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει θετική ανταπόκριση στις αγορές».

Τη δική του οπτική για την καλλιέργεια του ρυζιού στην Ανθήλη μάς μεταφέρει ο Γιώργος Τσίγκας, παραγωγός από την εν λόγω περιοχή… «Στις αρχές Μαΐου ξεκινάμε τη σπορά του ρυζιού στην περιοχή μας. Ήδη, τα χωράφια μας είναι έτοιμα και περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία για να ξεκινήσουμε.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας και οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα δείχνουν ότι για το προϊόν μας θα είναι θετικές. Τα αποθέματα ρυζιού στις αποθήκες των παραγωγών δεν είναι σημαντικά και η μέση τιμή του προϊόντος το τελευταίο διάστημα ανέβηκε κατά 5 λεπτά παραπάνω. Από 27 λεπτά το κιλό που πωλούσαμε πριν από λίγους μήνες η ζήτηση έχει ανεβάσει το προϊόν στα 32 λεπτά το κιλό».