Αισιοδοξία για το μανιτάρι στην Κορινθία

Μια θετική χρονιά μετράνε οι παραγωγοί μανιταριού στην Κορινθία, που βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν μαζί με τη ζήτηση. Ο Κώστας Σταματόπουλος, που ασχολείται με την παραγωγή, αναφέρει ότι «η χρονιά εξελίσσεται ομαλά, με τις τιμές να βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ενώ παράλληλα βοηθάει ο ήπιος χειμώνας. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της τιμής του άχυρου και η μικρή αύξηση που αναγκαστήκαμε να βάλουμε κάλυψε ένα μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής».

Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τις τιμές, όπως έχουν διαμορφωθεί, επισημαίνει ότι «η χρονιά πάει πολύ καλά και η τιμή του μανιταριού βρίσκεται στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε στα 2,20-2,40 ευρώ. Φυσικά, το μανιτάρι παραμένει προϊόν για την εσωτερική αγορά, καθώς υπάρχει πρόβλημα με το χαμηλό ειδικό βάρος, αλλά και με το γεγονός ότι είναι ευαίσθητο προϊόν». Σε ό,τι αφορά το κόστος καλλιέργειας, σημειώνει ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν την ενέργεια και το κόστος των εργατών.

Προοπτική καλλιέργειας

Μιλώντας για την προοπτική της καλλιέργειας, δηλώνει αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος επειδή ακόμα στην Ελλάδα η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι πολύ πιο μικρή από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τα πλευρώτους έχουν πολλά θετικά σημεία για να ανεβάσεις τη ζήτηση, όπως η βιολογική καλλιέργειά τους και οι πρωτεΐνες που περιέχουν, ώστε τα επόμενα χρόνια να πλησιάσουμε την κατανάλωση που έχει ο Ευρωπαίος. Ο Έλληνας καταναλώνει το 1/3 από όσο καταναλώνει ο Ευρωπαίος».

Κλείνοντας, ο Κώστας Σταματόποπυλος υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι εργάτες είναι ανειδίκευτοι. «Είμαι, όμως, ικανοποιημένος, γιατί κάποτε είχα 15 εργάτες αλλοδαπούς και τώρα από τους 15 οι 12 είναι Έλληνες. Αυτό σημαίνει πολλά για το μέλλον».