Αισιοδοξία πως μέχρι τον Δεκέμβρη η Λέσβος θα έχει απαλλαγεί από τον καταρροϊκό πυρετό

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα μισά του Δεκέμβρη η Λέσβος θα έχει απαλλαγεί και από τον καταρροϊκό πυρετό εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, κτηνίατρος, Ευστράτιος Τσομπανέλλης.

Ο καταρροϊκός είναι μια ζωονόσος που είχε ταλαιπωρήσει επί 13 χρόνια την αγροτική οικονομία της Λέσβου, με καραντίνα μέχρι το 2021, όμως τόσο με τη διαχείριση της κατάστασης όσο και με την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει τους αρμόδιους να αισιοδοξούν.

Στην περιοχή Μανταμάδου στις 15 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 5 πρόβατα που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν καταρροϊκό πυρετό, σε μία εκτροφή 300 προβάτων. Η εκτροφή μπήκε στην απομόνωση και εξελίσσεται πολύ καλά σημειώνει ο κ. Τσομπανέλλης. Λίγο αργότερα , στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα σε άλλα 4 κοπάδια και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα, αλλά αντιμετωπίζονται ήδη ως επιβεβαιωμένα. Ήδη ελήφθησαν τα μέτρα που προβλέπονται και οι έλεγχοι συνεχίζονται χωρίς ευρήματα τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από το 2021, αν εντοπίζονταν κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, ή άλλης ζωονόσου, η περιοχή έμπαινε σε καραντίνα για δυο χρόνια . Όμως πλέον αυτό έχει αλλάξει και αν μια περιοχή δεν δώσει νέο κρούσμα σε διάστημα 21ιας ημερών από τον εντοπισμό του τελευταίου, τότε τα μέτρα χαλαρώνουν.

Ο καταρροϊκός πυρετός δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, ούτε τα ζωικά προϊόντα, γάλα κρέας, αλλά έχει επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο που η απώλειά του, δεν αποζημιώνει τον κτηνοτρόφο. Μεταδίδεται με τα κουνούπια, και θεωρείται βέβαιο ότι η Λέσβος προσβλήθηκε με μεταφορά κουνουπιών από την Τουρκία, καθώς ο ορότυπος 16 που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, συναντάται μόνο εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσομπανέλλη «αν δεν υπάρξει άλλο κρούσμα, υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα αφήσουμε πίσω μας τον καταρροϊκό και η Λέσβος , παραμονή μάλιστα Χριστουγέννων θα μπορεί να εξάγει από το νησί όχι μόνο ζώα για σφαγή αλλά και ζωντανά ζώα για αγορά κοπαδιών» λέει στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου , ο οποίος καλεί τους κτηνοτρόφους να είναι σχολαστικά επιμελείς με την εντομοπροστασία των κοπαδιών τους.

Άλλωστε 25 Νοεμβρίου, αίρονται και όλα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στο νησί για την ευλογιά του προβάτου, λόγω του κρούσματος που είχε εντοπιστεί σε μονάδα στο Σιγρί και οι έλεγχοι που συνεχίζονται δεν έχουν εντοπίσει κανένα άλλο κρούσμα.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Δυτικής Λέσβου έχει οριοθετήσει τρία απομακρυσμένα σημεία για υγειονομική ταφή υπολειμμάτων ζωικής προέλευσης, από τα προσβεβλημένα κοπάδια.

Πηγή: ERTNews.gr