Αίτημα 79 οργανώσεων για περισσότερα δεδομένα χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση που εισάγει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις γεωργικές στατιστικές, 79 φορείς από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, στην οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την περιορισμένη διαθεσιμότητα δεδομένων για τη χρήση των προϊόντων φυτοπροστασίας και άλλων τοξικών χημικών ουσιών στη γεωργία.

«Οι δημόσιες αρχές χρειάζονται δεδομένα για τη χρήση φυτοφαρμάκων για να αξιολογήσουν τις τάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ τουλάχιστον από το 1993. Το 2022, λόγω ανεπαρκούς νομοθεσίας, τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση φυτοφαρμάκων εξακολουθούν να μην ικανοποιούν αυτήν τη βασική ανάγκη», αναφέρουν οι υπογράφοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περιβαλλοντικές και υγειονομικές ενώσεις, μελισσοκομικές ενώσεις, συνδικάτα, διοργανωτές της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών «Save Bees and Farmers» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Βιολογικά Τρόφιμα και τη Γεωργία.

Οι φορείς θεωρούν ότι οι τροποποιήσεις που προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των γεωργικών στατιστικών «παρεμποδίζουν τις πολύ αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν» ως προς τη διαθεσιμότητα των δεδομένων χρήσης φυτοφαρμάκων αλλά και την διαφάνεια.

«Δυστυχώς, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις στο Συμβούλιο φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην αποφυγή φόρτου εργασίας στις κρατικές υπηρεσίες παρά στον τρόπο που τα δεδομένα θα συλλεχθούν και θα δημοσιοποιηθούν».