Αίτημα να αντιμετωπιστεί ως είδος προς εξαφάνιση η μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Την αντιμετώπιση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ως είδους προς εξαφάνιση, με σκοπό να ληφθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, ζητά με υπόμνημά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Σταφίδας, Ηλίας Ανδριόπουλος.

Με τον τρόπο αυτόν, στόχος είναι αφενός να διασωθεί η καλλιέργεια του εμβληματικού προϊόντος και αφετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της μαύρης σταφίδας.

Στο υπόμνημά του, ο Όμιλος Φίλων της Σταφίδας τονίζει τη σημασία και τη μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας, η οποία αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο «super food», που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο, με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελαιόλαδο, ελιές, καρπούζια, φράουλες και άλλα προϊόντα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, μαύρη σταφίδα όμως πουθενά αλλού στον κόσμο», αναφέρεται στο υπόμνημα. Ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτήν την περίοδο, παρά τη μειωμένη προσφορά της εξαιτίας των παγετών της άνοιξης και του καύσωνα και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα ως προς τη ζήτηση, παρατηρείται η τιμή της να έχει κατρακυλήσει στο μισό της περυσινής.

«Σε αυτήν τη συγκυρία, όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατά 25%, η σταφίδα είναι το μόνο προϊόν που η τιμή όχι μόνο δεν αυξάνεται, όχι μόνο δεν παραμένει σταθερή, αλλά μειώνεται στο μισό. Με αυτή την τιμή, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος της καλλιέργειας, ενώ παράλληλα οι εισροές (λιπάσματα, φάρμακα κ.λπ.) έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς», υπογραμμίζεται.

Μεταξύ των αιτημάτων προς τον υπουργό είναι και τα εξής:

✱ Η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

✱ Η διαφήμιση της μαύρης σταφίδας τόσο στην Ελλάδα όσο και κυρίως στο εξωτερικό.

✱ Η προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή στον Κανονισμό της ΕΕ «ισχυρισμού υγείας».

✱ Η προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή της στον κατάλογο της UNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

✱ Η επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας, το οποίο θα ασχοληθεί με την τεχνική της καλλιέργειάς της.