Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Τα αιτήματα των παραγωγών στον νέο περιφερειάρχη, Χρ. Τοψίδη

Τέσσερις παραγωγοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μεταφέρουν στην «ΥΧ» τα αιτήματά τους προς τον νέο περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, ευχόμενοι καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση
31.10.2023
4' διάβασμα
ta-aitimata-ton-paragogon-ston-neo-perifereiarchi-chr-topsidi-305139
Θέμης Καλπακίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, πιστεύει ότι πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά που υπήρχαν με την προηγούμενη διοίκηση. «Ο τόπος χρειάζεται τον αναδασμό στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων και στο χωριό Φίλιπποι, ο οποίος έχει ‘‘παγώσει’’. Ευελπιστούμε ότι η νέα διοίκηση θα πιέσει για να γίνει ο ταμιευτήρας που χρηματοδοτήθηκε από τον ΤΑΠ. Όταν έγινε η συμφωνία με τον Δήμο Καβάλας για την υδροδότηση των χωριών του πρώην δημοτικού διαμερίσματος Φιλίππων, υπήρχαν και δύο ταμιευτήρες που θα χρηματοδοτούσε ο ΤΑΠ. Πριν από λίγο καιρό, μαθαίνω ότι αυτό το έργο ξεκόλλησε από την περιφέρεια και ξεκίνησαν οι μελέτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί». Οι παραγωγοί περιμένουν από τη νέα διοίκηση να ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες, «γιατί, παράλληλα με τις πλημμύρες, πρόβλημα των Τεναγών είναι και η άρδευση και τη φετινή χρονιά ήμασταν στο άκρο της ξηρασίας». Ο κ. Καλπακίδης ευελπιστεί σε μια καλή συνεργασία και ζητά συγγνώμη, γιατί δεν παρέστη προεκλογικά σε ραντεβού με τον κ. Τοψίδη, λόγω COVID-19. 

Θοδωρής Ιφόγλου, Πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Προϊόντων Κάτω Νευροκοπίου

O Θοδωρής, Ιφόγλου, πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Προϊόντων Κάτω Νευροκοπίου, σημειώνει ότι τα προβλήματα με τη λύση των οποίων μπορεί να ασχοληθεί η περιφέρεια είναι πολλά και διαρκώς αυξανόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα. «Υπολείπονται αναδασμοί και εγγειοβελτιωτικά έργα, είτε νέα είτε παλιά, που χρειάζονται συντήρηση». Ο ίδιος προτάσσει τα αρδευτικά προβλήματα που οδηγούν σταδιακά τους παραγωγούς στην έξοδο από το επάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι πλημμύρες και οι φωτιές προκαλούν καταστροφές και η περιφέρεια, έως κάποιον βαθμό, μπορεί να σχεδιάσει την αντιμετώπισή τους. Στο Νευροκόπι περιμένουν να ολοκληρωθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής φράγματος πολλών ετών «για να σταματήσει ή έστω να μετριαστεί σημαντικά το πλημμυρικό φαινόμενο που έχουμε στο λεκανοπέδιο. Επιπλέον, έχουμε ένα πολύ ωραίο υπόγειο δίκτυο του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου, το οποίο, 30 χρόνια μετά την κατασκευή του, χρειάζεται μια βασική συντήρηση». 

Σάκης Κοσουτζής, Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής, ζητά, εκ μέρους του συλλόγου, ο περιφερειάρχης να είναι πάντοτε στο πλευρό τους και να αποδέχεται τις προτάσεις τους για ειδικές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, όπως ο προηγούμενος. «Θέλουμε να μας συνοδεύει ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, όταν κατεβαίνουμε στο υπουργείο, και να κατανοεί τα προβλήματα της ακριτικής περιοχής». 

 

Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, συνοψίζει ότι για την περιοχή του Βόρειου Έβρου ζητούν αναδασμούς, αντιπλημμυρικά έργα, αρδευτικές γεωτρήσεις και οδικό αγροτικό δίκτυο, εξηγώντας ότι «χρειάζεται να γίνουν αναδασμοί και να ολοκληρωθούν αυτοί που ξεκίνησαν, όπως είναι οι αναδασμοί του Κυπρίνου και των Αμπελακίων». Ο κ. Κουμπρίδης προσθέτει, ακόμη, ότι «πρέπει να καθαριστούν τα κανάλια, όπως στη Στέρνα Καβύλης, και οι κεντρικοί ποταμοί, να προχωρήσει η αγροτική οδοποιία και να δοθεί έμφαση στα αναχώματα στον κάμπο της Ορεστιάδας για να αποφύγουμε μεγάλες πλημμύρες. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, γιατί, λόγω κόστους, θέλουμε να πραγματοποιούμε μεταφορές με το τρένο και όχι με τα φορτηγά».