Αιτωλικό: Πέπλο από αράχνες σκέπασε τη λιμνοθάλασσα

Οι αράχνες Tetragnatha στήνουν ένα απίστευτο σκηνικό που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας στην παραλία της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού. Ένα τεράστιο πέπλο από αράχνες έχει καλύψει φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση.

Πρόκειται για ένα εποχικό φαινόμενο  που εμφανίζεται αυτή την περίοδο, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του Φθινοπώρου. Οι απόκοσμες αυτές εικόνες είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης από όλον τον πλανήτη και το 2018.

Οι μέτριες θερμοκρασίες συντέλεσαν στον υπερπληθυσμό σκνίπας στην περιοχή που οδήγησε και σε «έκρηξη» των πληθυσμών αράχνης. Οι αράχνες Tetragnatha  είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως είναι ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνικών Ορέων «το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι».

Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές.

Πηγή: ertnews.gr