Ακόμα να αποζημιωθούν οι πληγέντες της πλημμύρας του 2021 στις Οινιάδες

06.07.2024
2' διάβασμα
akoma-na-apozimiothoun-oi-pligentes-tis-plimmyras-tou-2021-stis-oiniades-325425

Σε εκκρεμότητα παραμένει σχεδόν τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή των Οινιάδων η αποζημίωση αρκετών παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειές τους, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας για τη στήριξή τους, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν την αγροτική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πληγέντα παραγωγό ροδιού και εκπρόσωπο των πληγέντων, Δημήτρη Καλαντζή, οι αγρότες έκαναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την απώλεια καρπού από τις δενδροκαλλιέργειες και βγήκαν κάποια ποσά ως αποζημίωση. Ωστόσο, υπήρχαν και πολλοί αγρότες που δικαιούνταν αποζημίωση για το σύνολο του απολεσθέντος προϊόντος, διότι ο ΕΛΓΑ είχε ορισμένους περιορισμούς στις ποσότητες του κατεστραμμένου προϊόντος. Το γεγονός, όμως, ότι οι καταστροφές στα δέντρα δεν εκδηλώθηκαν αμέσως, αλλά άρχισαν να παρουσιάζουν σταδιακά προβλήματα και να ξεραίνονται, δημιούργησε ουσιαστικά πληγέντες δύο «ταχυτήτων».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των παραγωγών, κάποια στιγμή περίπου τον Οκτώβριο του 2022 ακούστηκε ότι πρέπει να γίνουν σχετικές δηλώσεις στην Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαντζής, την άνοιξη του 2023 πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν για τους στάβλους και τα μηχανήματα που έχασαν από την πλημμύρα. Έτσι, οι υπόλοιποι δημιούργησαν μια επιτροπή και ζήτησαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη και, όπως λένε, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι την αρμοδιότητα έχει η ΠΣΕΑ, ενώ σύμφωνα και με νόμο που διέπει τον ΕΛΓΑ η αποζημίωση δίνεται σε όσους έχουν απώλεια τουλάχιστον του 30% των δέντρων. Για παράδειγμα, ο κ. Καλαντζής, που έχει συνολικά 1.700 δέντρα και έχουν ξεραθεί αποδεδειγμένα τα 300, δεν μπορεί να αποζημιωθεί για αυτά, διότι δεν αποτελούν το 30% του συνόλου.

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέτζο, ο τελευταίος υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να αποζημιωθούν και ζήτησε να φύγει ο φάκελος από την ΠΣΕΑ και να ενταχθούν οι ζημιωθέντες στο πρόγραμμα κρατικής αρωγής, που όμως ακόμα δεν έχει βγει.