Ακριβές ζωοτροφές και ξηρασία αυξάνουν το κόστος στην ορεινή κτηνοτροφία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και η ξηρασία στερούν από τους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, όπως το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την προσφορά ελευθέρας βοσκής από την πλούσια χλωρίδα στα κοπάδια τους.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και τους υποχρεώνει να κλείσουν νωρίτερα μέσα τα κοπάδια τους, λόγω απουσίας νερού στα βοσκοτόπια. «Αυτό συνεπάγεται αύξηση στο κόστος παραγωγής, γιατί σιτίζουμε με περισσότερες ζωοτροφές. Ακόμη και στα ελευθέρας βοσκής, ανεβάζουμε ζωοτροφή στο βουνό. Επιπλέον, η αύξηση στην τιμή του γάλακτος συμπαρέσυρε τις τιμές των ζωοτροφών σε ποσοστό 20% συγκριτικά με πέρυσι», περιγράφει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος.

Εξηγεί πως οι κτηνοτρόφοι στα πεδινά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ζωοτροφές, αλλά για όσους βρίσκονται στα ορεινά του Δήμου Νευροκοπίου μετριάζεται αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης εκτάσεων, άρα αγοράζουν από προμηθευτές και εμπόρους, οι οποίοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες από τα γειτονικά Βαλκάνια. «Πληροφορούμαι ότι στη Βουλγαρία αντιμετώπισαν έλλειψη στο καλαμπόκι, η οποία ενδεχομένως παρέσυρε την τιμή», σημειώνει.

Ο Δραμινός κτηνοτρόφος στέκεται στη μεγάλη διάρκεια του χειμώνα στο Κάτω Νευροκόπι, που συνεπάγεται αύξηση στην κατανάλωση ζωοτροφών, γιατί τα ζώα βρίσκονται ένα εξάμηνο σταβλισμένα. «Ακόμη κι αν ανέβει κατά 1%, η τιμή των ζωοτροφών επηρεάζει το κόστος παραγωγής, γιατί τα αιγοπρόβατα θα ξαναβγούν τέλη Απρίλη», εξηγεί. Προσθέτει πως και οι αγελάδες που περιμένουν να γεννήσουν είναι σταβλισμένες. Μένοντας στις καιρικές συνθήκες, αναφέρει ότι στα τέλη Νοέμβρη οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν για μία εβδομάδα στους -10οC. Ο Δεκέμβρης έφερε βροχές, που οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν να ενισχύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, έτσι ώστε να έχουν νερό τον Απρίλη.

Τιμές

Τα νέα από το μέτωπο των τιμών είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυξήθηκαν κατά 10%-15%, αν και δεν ισοφαρίζουν πάντα το υψηλό κόστος παραγωγής, για όσους δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες. Οι τιμές στο πρόβειο διαμορφώνονται στα 90 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και, ανάλογα με την παραδιδόμενη ποσότητα, την ποιότητα και τη συμφωνία, μπορεί να κυμανθούν από 85 έως 93 λεπτά το κιλό και 1 ευρώ το βιολογικό. Στο κατσικίσιο γάλα, η τιμή είναι στα 50 λεπτά και 60-62 λεπτά για το βιολογικό. «Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 68 λεπτά», λέει ο κ. Τσέρνιος.