Ακρόδρυα: Από κοινή αφετηρία οι συλλογές, μεγάλη η απόκλιση στις τιμές

21/08/2024
14' διάβασμα
akrodrya-apo-koini-afetiria-oi-sylloges-megali-i-apoklisi-stis-times-329842

Αναλυτικά η εικόνα για φιστίκι και αμύγδαλο.

ΑΜΥΓΔΑΛΟ: Βοηθητική για τους παραγωγούς η πρωίμιση της παραγωγής

Από σχεδόν κοινή αφετηρία ξεκινά για την τρέχουσα περίοδο η συλλογή του κελυφωτού φιστικιού, όπως επίσης και του αμύγδαλου. Πρόκειται για δύο προϊόντα με σημαντικό ρόλο στη δενδροκομία, με σημαίνοντα όμως προβλήματα στην οργάνωση
των καλλιεργειών, όπως επίσης και στην εμπορία. Στο μεταξύ, ενδιαφέρον αρχίζουν να παρουσιάζουν τα νέα συλλογικά σχήματα, στην προσπάθεια να βάλουν το δικό τους αποτύπωμα στην παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων. Η φιστικιά είναι ένα φυτό που παρενιαυτοφορεί (δηλαδή καρπίζει πολύ περισσότερο τη μία χρονιά, ενώ την επόμενη χρονιά παράγει πολύ λιγότερο καρπό) σε σύγκριση με την αμυγδαλιά, η οποία όμως παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην ανθοφορία, όπως επίσης και στον σχηματισμό του καρπού, από τους όψιμους παγετούς. Αν και τα εν λόγω προϊόντα δεν αποτελούν άμεση αναγκαιότητα για το καταναλωτικό τραπέζι, εντούτοις συμπεριφέρονται διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το εμπορικό σκέλος, με μεγάλες αποκλίσεις υπέρ του φιστικιού.

«Αν το προϊόν που παράγουμε δεν το φτάσουμε στο ράφι με τη δική μας ταυτότητα, η καλλιέργειά μας δεν θα έχει μέλλον», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας «Almoland», Θύμιος Κασούμης

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας και με αφορμή τη νέα συλλεκτική περίοδο, ο Θύμιος Κασούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας «Almoland», κάνει λόγο για πρώιμη κατά 15 μέρες της συλλογής στην περιοχή του. «Αυτό θα βοηθήσει και εμάς να συλλέξουμε την παραγωγή, αλλά πολύ περισσότερο να γίνει η ξήρανση των καρπών και να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε την παραγωγή χωρίς προβλήματα», περιγράφει.

O συνεταιρισμός αριθμεί 12 μέλη, με 250 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, με αυτογόνιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Βάσει των πρώτων στοιχείων της φετινής παραγωγής που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποί του, μεταφέρουν εκτιμήσεις για μία καλή χρονιά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Επιλέξαμε την καλλιέργεια αυτογόνιμων ποικιλιών, διότι μπορούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η αμυγδαλιά. Η σωστή προετοιμασία των καλλιεργειών μας δείχνει ότι τα δέντρα έχουν καρπούς και πιστεύω αν βοηθήσει ο καιρός για το επόμενο διάστημα, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Κασούμης. Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα κτήματά τους είναι σχετικά καινούργια, δηλαδή περίπου πέντε ετών, ωστόσο παρουσιάζουν καλή εικόνα. «Βρισκόμαστε στην πενταετία της καλλιέργειας. Οι αμυγδαλιές θα μπουν σε πλήρη απόδοση μετά τον έβδομο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κτήματά μας που έχουν φθάσει ακόμα και τα 700 κιλά το στρέμμα, με μία μέση απόδοση σε ψίχα κοντά στο 32%, που για εμάς είναι ένα καλό αποτέλεσμα», εξηγεί.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας αξίας, που είναι η μεταποίηση, ο συνεταιρισμός προχώρησε σε αγορά σπαστήρα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση για τον συνεταιρισμό μας η δημιουργία μεταποιητικής μονάδας. Πιστεύουμε, όμως, ότι αν το προϊόν που παράγουμε δεν το φτάσουμε στο ράφι με τη δική μας ταυτότητα, η καλλιέργειά μας δεν θα έχει μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κασούμης.

Πέρα από τη μεταποίηση και τη συσκευασία των προϊόντων του, ο συνεταιρισμός Almoland έχει κλείσει συμφωνίες με μικρά καταστήματα, μέσω των οποίων διακινεί τα προϊόντα του, «με έναν δίκαιο τρόπο εμπορίας μεταξύ του συνεταιρισμού και του λιανοπωλητή, χωρίς τις παρεμβάσεις μεσαζόντων. Το προϊόν μας έχει την ταυτότητά μας, αλλά και μία καλή τιμή για τον καταναλωτή», καταλήγει ο κ. Κασούμης.

Μειωμένες αποδόσεις και χαμηλές τιμές στην ποικιλία Φυρανιά «βλέπει» η Λοκρίδα

Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον Αντώνη Κοντελέ, παραγωγό αμύγδαλου από τον Έξαρχο Λοκρίδας, θα ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Φυρανιά. Για τον ίδιο, η παραγωγή αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας». Προβληματισμένος, όμως, δηλώνει και για το θέμα των τιμών, εκτιμώντας ότι θα κυμανθούν στα ίδια –χαμηλά– επίπεδα με τα περσινά. «Οι τιμές που πουλήσαμε τη Φυρανιά σταθεροποιήθηκαν από 4,80 έως 5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα. Η εμπορία του προϊόντος θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και ανάλογα με τις παραγωγές σε διεθνές επίπεδο θα κινηθούν και οι τιμές στη χώρα μας», σχολιάζει. 

Μεγάλη η μείωση της παραγωγής στην Ελασσόνα

Η Ελασσόνα αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής αμύγδαλου στη χώρα. Σύμφωνα με τον Στέλιο Νάνου, στέλεχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Ελασσόνας «Elassonuts», η χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς θα είναι δύσκολη. «Ελάχιστοι έχουν ξεκινήσει με πρώιμες ποικιλίες. Τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά», υπογραμμίζει.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εστιάζει στο θέμα της λειψυδρίας, καθώς, ακόμα και για αυτή την περίοδο, το φυτό έχει αυξημένες ανάγκες. «Έχει ανάγκη από νερό, ωστόσο οι ποσότητες δεν επαρκούν για ένα πλήρες αρδευτικό πρόγραμμα», επισημαίνει. 

Καλύτερα οι αυτογονιμοποιούμενες ποικιλίες στον Τύρναβο 

Για μία δύσκολη χρονιά και στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο ο παραγωγός Μιχάλης Τσουμπανάκης. Όπως υποστηρίζει, ανάλογα με τις ποικιλίες, έχουμε και τις αντίστοιχες αποδόσεις. «Η Φυρανιά έχει σημαντικά προβλήματα σε σύγκριση με την ποικιλία Τέξας. Συγκρινόμενες αυτές οι δύο με τις αυτογονιμοποιούμενες ποικιλίες, δείχνουν να υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, επομένως θα πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο διαχείρισής τους», αναφέρει.

Τέλος, εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι τα περιθώρια για αυξήσεις είναι ελάχιστα. Άλλωστε, κατά την περσινή περίοδο, πολλοί παραγωγοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να πουλήσουν το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές και με επιταγές που ξεπερνούν ακόμα και τον χρόνο.

Έτοιμη για ισχυρή επέκταση η παγκόσμια αγορά αμύγδαλου

Το μέγεθος της αγοράς αμύγδαλου αναμένεται να φτάσει τα 10,12 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2024 και να αυξηθεί με Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης (CAGR) 5,55% για να φτάσει τα 13,27 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2029. Η παγκόσαμια αγορά αμύγδαλου είναι έτοιμη για ισχυρή επέκταση, προωθούμενη από τα οφέλη για την υγεία και τις ευέλικτες μαγειρικές εφαρμογές αυτών των ξηρών καρπών, από τις γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το γάλα αμύγδαλου, έως διάφορα προϊόντα ζαχαροπλαστείου και σνακ.

Αυτή η τροχιά ανάπτυξης τροφοδοτείται από την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υγιεινές επιλογές σνακ και την αύξηση των καινοτόμων προϊόντων με βάση το αμύγδαλο. Επιπλέον, η έμφαση στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές παραγωγής αμυγδάλου ενισχύει την ελκυστικότητά της στους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που οδηγούν στην παραγωγή αμύγδαλου ανά χώρα, επωφελούνται από ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και προηγμένες γεωργικές πρακτικές. Επιπλέον, με την αυξανόμενη καταναλωτική βάση για προϊόντα χωρίς γλουτένη και μη γαλακτοκομικά προϊόντα στη Βόρεια Αμερική και πέραν αυτής, εντείνεται η ανάπτυξη της αγοράς.

Η ευελιξία, λοιπόν, των αμύγδαλων ως πρώτης ύλης διευρύνει την ελκυστικότητα της αγοράς αμύγδαλων και δίνει τη δυνατότητα επέκτασης και σε προϊόντα ευεξίας και ομορφιάς, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Με αυτούς τους βασικούς παράγοντες, προβλέπεται μια θετική προοπτική για την αγορά του αμύγδαλου, το οποίο φαίνεται πολλά υποσχόμενο, τροφοδοτούμενο από τις τάσεις υγείας, την καινοτομία των προϊόντων και τις προσπάθειες για βιωσιμότητα.

ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ: Οι θερμοκρασίες ανέστειλαν τις μυκητολογικές προσβολές

Για μία καλή χρονιά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κάνει λόγο ο Αχιλλέας Κοτσαμπασούλης από τη Λάρισα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραγωγή είναι επίσης πρώιμη –όπως και του αμυγδάλου– και ήδη έχει ξεκινήσει στην περιοχή του η συλλογή. «Ανάλογα με τα κτήματα και τη χρονιά παρενιαυτοφορίας, έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Αυτό που εισπράττουμε από την εικόνα των δέντρων είναι ένα θετικό μήνυμα και πιστεύω ότι αυτό θα μεταφραστεί στη συγκομιδή, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα», σημειώνει.

Θεωρεί, επίσης, ότι οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού επηρέασαν σε ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό την παρουσία μυκητολογικών προσβολών. «Το ξηροθερμικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανέστειλε τις προσβολές από ασθένειες, στις οποίες είχαμε συνηθίσει άλλες χρονιές, ακόμα και με μεγάλα προβλήματα», δηλώνει.

Κλείνοντας, ο κ. Κοτσαμπασούλης επισημαίνει ότι τα αποθέματα φιστικιών στις αποθήκες είναι σχεδόν μηδαμινά και η αφετηρία που ξεκινάνε από τη νέα περίοδο είναι υπέρ των παραγωγών. «Η τιμή του προϊόντος την περσινή περίοδο έφθασε στα 11 ευρώ το κιλό και, όπως δείχνουν οι κινήσεις των εμπόρων, ίσως να έχουμε και αύξηση».

Πρώιμη η συλλογή του προϊόντος στη Φθιώτιδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Δημήτρη Καλαθά, από το Αρχάνι Φθιώτιδας. Ο ίδιος κάνει λόγο για μία καλή χρονιά, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή των καρπών. «Κανονικά, άλλες χρονιές, ξεκινάγαμε προς τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή δείχνει να έρχεται πρώιμη κατά 15 ημέρες, κάτι το οποίο εξυπηρετεί και εμάς στη συλλογή. Η καλλιέργεια της φιστικιάς εξελίσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό για τον τόπο μας», περιγράφει

«Η τιμή του φιστικιού την περσινή περίοδο έφθασε στα 11 ευρώ το κιλό και, όπως δείχνουν οι κινήσεις των εμπόρων, ίσως να έχουμε και αύξηση», αναφέρει από τη Λάρισα ο Αχιλλέας Κοτσαμπασούλης

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό γερασμένου αγροτικού πληθυσμού, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Καλαθά, «δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις τόσο σε θέματα τεχνολογίας, όσο και σε ζητήματα οργάνωσης».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος λέει ότι γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά των εμπόρων οι τιμές να κινηθούν στα 8 ευρώ. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κατεβάσουμε τον πήχη της τιμής στο προϊόν μας, τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει κάτι υπέρ μας, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής για εμάς είναι ανεβασμένο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης στο θέμα της τιμής», υποστηρίζει. Κλείνοντας, ο κ. Καλαθάς λέει ότι «η πιστοποίηση του προϊόντος ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας, όπως επίσης και την καλύτερη παρουσία στις αγορές».

Ενθαρρυντικές οι διεθνείς τάσεις στην αγορά φιστικιών

Το μέγεθος της αγοράς φιστικιών αναμένεται να φτάσει τα 4,70 δισ. δολάρια το 2024, αυξανόμενο με CAGR 4,47%, για να φτάσει τα 5,85 δισ. δολάρια έως το 2029. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την αξιόλογη δυναμική είναι:

  • H υψηλή ζήτηση λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για την υγεία μεταξύ των καταναλωτών: Τα φιστίκια αναγνωρίζονται για το πλούσιο διατροφικό τους προφίλ, με υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βασικών βιταμινών και μετάλλων. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη τάση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές αναζητούν σνακ που προσφέρουν τόσο γεύση όσο και λειτουργικά οφέλη.
  • Η επέκταση της ζήτησης λόγω του αυξανόμενου βιγκανισμού: Καθώς όλο και περισσότερα άτομα υιοθετούν αυστηρώς χορτοφαγικούς τρόπους ζωής για ηθικούς, περιβαλλοντικούς ή υγειονομικούς λόγους, εντείνεται το ενδιαφέρον για θρεπτικές και ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις στα ζωικά προϊόντα. Η ευελιξία των φιστικιών τα καθιστά κατάλληλα για ένα ευρύ φάσμα φυτικών πιάτων, από σαλάτες έως επιδόρπια. Κατά συνέπεια, η αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές φιλικές προς τους βίγκαν προωθεί την κατανάλωση και την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς φιστικιών, ως επιλογή για καταναλωτές με υγειονομική και ηθική συνείδηση.