Γιγαρτόκαρπα: Μέτριες οι αποδόσεις, η ποιότητα θα κρίνει τις τιμές σε μήλο και αχλάδι
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των αχλαδιών και των μήλων, ανάλογα με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες. Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τους ειδικούς του χώρου κάνουν λόγο για μία χρονιά με σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες ξεκίνησαν ακόμη και πριν από την έκπτυξη των οφθαλμών στους βλαστούς. Από τα αχλάδια, οι Κοντούλες και τα Κρυστάλλια έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ωρίμανσης και ήδη οι μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους. Οι ποικιλίες που προορίζονται για τη βιομηχανία έχουν εισέλθει στο στάδιο της συγκομιδής και ορισμένες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές παραγωγού, ωστόσο αυτές που συζητιούνται στα γνωστά «στέκια» σκιαγραφούν μία μικρή αύξηση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά τα μήλα τύπου Gala, έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά, με σημαντικά, όμως, ζητήματα από περιοχή σε περιοχή, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Ο Γιώργος Ζεΐκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μηλοπαραγωγών «Κίσσαβος», υποστηρίζει ότι η χρονιά για τα μήλα της περιοχής του ήταν πρώιμη, αφού «συνήθως συλλέγαμε τα μήλα μετά τις 15 Αυγούστου. Οι θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή γιατί τα δέντρα δεν “κοιμήθηκαν”. Από τις ποσότητες που έχουμε στα κτήματα, εκτιμούμε ότι ένα καλό ποσοστό έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και για τον λόγο αυτόν αναμένουμε και μία καλύτερη τιμή από την αγορά».
Με ανώτατη παραγωγή τους 18.000 με 20.000 τόνους, που είχαν φτάσει παλαιότερα οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη Ζαγορά, οι παραγωγοί δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι ακόμη και με τους 10.000 τόνους
Σε ό,τι αφορά τις όψιμες ποικιλίες, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συλλογές θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Καλή χρονιά σε ποσότητα και ποιότητα στην Καστοριά
Μπορεί οι θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των μήλων της Καστοριάς, όμως ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών στα δέντρα δείχνει να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, με καλή καρποφορία. «Λόγω των θερμοκρασιών που κυριαρχούν τελευταία μπορεί να έχουμε μία απώλεια πάνω από 10%. Ωστόσο, αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί», προβλέπει. Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι ο Συνεταιρισμός θα καλύψει τους στόχους της παραγωγής του για τη νέα περίοδο.
Καλύτερη η εικόνα των κόκκινων ποικιλιών στη Ζαγορά
Με ανώτατη παραγωγή τους 18.000 με 20.000 τόνους, που είχαν φτάσει παλαιότερα οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη Ζαγορά, οι παραγωγοί δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι ακόμη και με τους 10.000 τόνους για την τρέχουσα περίοδο, που αναμένουν την παραγωγή. Ωστόσο, ακόμη και με προσαρμοσμένες προσδοκίες, οι ίδιοι προβληματίζονται για το τελικό αποτέλεσμα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.
Όσον αφορά την ποικιλία Gala, από την οποία ξεκινά η συλλογή, όπως μας ενημερώνει η Ιουλία Παπούλια, υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, τα μήλα αυτού του τύπου δείχνουν μία μέτρια εικόνα σε σύγκριση με τα κόκκινα. «Η έλλειψη βροχών, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή», επισημαίνει.
Ωστόσο, η ίδια δεν παύει να ανησυχεί και για την αναμενόμενη παραγωγή των κόκκινων ποικιλιών. «Η εικόνα τους στα δέντρα είναι καλή. Για να πάρουν, όμως, το κόκκινο χρώμα, θα πρέπει να πέσουν οι θερμοκρασίες και τα δέντρα να είναι ποτισμένα», εξηγεί.
Η έλλειψη νερού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελασσόνα
Σημαντικά μειωμένη δείχνει να είναι η παραγωγή μήλου για τον Νίκο Νταλίπη, παραγωγό από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα συλλογή, συγκρίνοντας την με άλλες χρονιές. «Μέχρι στιγμής, έχω μαζέψει μόνο 250 κλούβες, όταν άλλοτε ξεπερνούσα τις 1.000», τονίζει με νόημα.
Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη του, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή του, όπως επίσης και στον μεγάλο γρίφο της λειψυδρίας. «Για να έχει μέλλον η μηλιά στον τόπο μας, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές με νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Οι συνάδελφοι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι απογοητευμένοι», καταλήγει.
Νορμάλ η παραγωγή για το Κρυστάλλι, αναμένουν τιμές για το βιομηχανικό οι Τυρναβίτες
Για μία μέση χρονιά κάνει λόγο από τον Τύρναβο ο Αλέκος Μπαντραλέξης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Άργισσα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων. Όπως υποστηρίζει, τα επιτραπέζια αχλάδια της ποικιλίας Κρυστάλλι έχουν ήδη συλλεχθεί και βρίσκονται στα ψυγεία. Από αυτά, «ένα ποσοστό έχει κατευθυνθεί στην αγορά, με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά για την Α ποιότητα και από 40 έως 50 λεπτά για τη Β», περιγράφει.
Επιπλέον, εστιάζοντας στο θέμα του βιομηχανικού αχλαδιού, που αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για την περιοχή, δηλώνει ότι «επίσημα δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί οι τιμές αγοράς του προϊόντος, κάτι που δημιουργεί ανησυχία στους παραγωγούς».
Οδηγίες για καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας της αχλαδιάςΕκτιμώντας την κατάσταση στην καλλιέργεια της αχλαδιάς, η γεωπόνος Σοφία Κεμπαπίδου από την Ημαθία εντοπίζει πολλά λάθη και παραλείψεις από τους παραγωγούς. Προκειμένου οι τελευταίοι να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ίδια δίνει τις ακόλουθες οδηγίες: «Ξεκινάμε από μία σωστή διαχείριση του χωραφιού, αλλά και συγκομιδή του προϊόντος. Επιλέγουμε τα εύρωστα αχλάδια και αφήνουμε τα μικρόκαρπα στα δέντρα, ενισχύοντάς τα ταυτόχρονα με ποτίσματα και εξειδικευμένα διαφυλλικά, ώστε να τους δώσουμε το απαιτούμενο μέγεθος». |