Ακρόδρυα: Καλύτερη η πορεία της αμυγδαλιάς στις νοτιότερες περιοχές

Διαφορετικές εικόνες παρουσιάζει αυτή την περίοδο η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους παγετούς της προηγούμενης χρονιάς άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην καρποφορία των δέντρων, οδηγώντας τα ακόμα και σε καρατόμηση.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά και σε περίπου δύο μήνες θα αρχίσει η συλλογή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, η αγορά δεν δείχνει να αντιδρά στην ανοδική τροχιά των τιμών παραγωγού και όλοι αναμένουν τη νέα συλλεκτική περίοδο.

Η Ελασσόνα αποτελεί μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής με χιλιάδες στρέμματα. Από την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα η παραγωγή των δέντρων να δείχνει αισθητά μειωμένη.

Όπως μας ενημερώνει ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος του συνεταιρισμού Ελασσόνας, «οι πρόσφατες ανεμοθύελλες σε συνδυασμό με τους παγετούς στην ανθοφορία και στην έναρξη της καρποφορίας ευθύνονται για όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη στο σύνολο των καλλιεργειών της περιοχής μας». Ο κ. Νάνος εκτιμά ότι η παραγωγή θα είναι κάτω από το 50% των μέσων αποδόσεων, «αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, την ποικιλία, όπως επίσης και την ένταση του ανέμου από την πρόσφατη ανεμοθύελλα».

Κλείνοντας, κάνει λόγο για αποθέματα αμυγδάλων στις αποθήκες, τα οποία θα επηρεάσουν και τις τιμές της νέας περιόδου.

Σέρρες: Ξεκίνησαν τα κοψίματα από παλαιότερο παγετό

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας αμυγδαλιάς. Σύμφωνα με την Αθανασία Πασιαλή, γεωπόνο από την Αμφίπολη, η εικόνα των δέντρων στην περιοχή της είναι πολύ άσχημη και ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών έχει ξεκινήσει την καρατόμηση, καθώς πολλά δέντρα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον παγετό, και άλλοι προχωρούν σε επαναφυτεύσεις.

Επίσης, η ίδια μας εξηγεί ότι στις περιοχές της Μαυροθάλασσας και της Νιγρίτας η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και οι παραγωγοί δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν στην Αμφίπολη. Αναφερόμενη στις ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις νέες φυτεύσεις, κάνει λόγο για αυτογόνιμες ποικιλίες, χωρίς φυσικά να λείπουν και παραδοσιακές, όπως είναι η Τέξας και η Φερανιά.

Λαμία: Παραγωγική δείχνει η φετινή χρονιά

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί της Λαμίας για την επιλογή τους να χρησιμοποιήσουν αυτογόνιμες ποικιλίες που φυτεύτηκαν πριν από λίγα χρόνια στην περιοχή. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Almoland, Θύμιος Κασούμης, κάνει λόγο για μία καλή εικόνα στα δέντρα, με αναμενόμενη συγκομιδή στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει να επιβεβαιώνεται ο αρχικός σχεδιασμός των μελών του συνεταιρισμού για τη χρήση αυτογόνιμων ποικιλιών. Στις άμεσες επιδιώξεις του συνεταιρισμού βρίσκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου σπαστήρα, με δυνατότητα τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων αμύγδαλου. «Από ξηρό καρπό μέχρι και μεταποίηση, ακόμη και παραγωγή λαδιού», υποστηρίζει ο κ. Κασούμης.