Ακρόδρυα: Μεγάλες οι αποδόσεις, πιέσεις για τη συγκράτηση των τιμών

Το φιστίκι και το αμύγδαλο αποτελούν τους προπομπούς της συλλογής των ακρόδρυων, λίγο πριν έρθει το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, ακολουθεί το καρύδι, του οποίου η συλλογή θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου. Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι παραγωγική στο σύνολο των καλλιεργειών, θέτει όμως πολλούς προβληματισμούς για την ίδια τη συλλογή, αλλά και για το τελικό εισόδημα των παραγωγών. Τα ακρόδρυα και οι ξηροί καρποί γενικότερα δεν αποτελούν βασικό είδος διατροφής ούτε βρίσκονται στις προτεραιότητες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να αποτελούν ένα από τα σημεία τριβής με τους εμπόρους.

Αμύγδαλο: Ελπίδες η παραγωγή να αντισταθμίσει τη χαμηλή τιμή

Με φορτωμένα τα δέντρα με καρπούς σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών της χώρας, ξεκίνησε η συλλογή αμυγδάλου για την τρέχουσα περίοδο. Απαισιόδοξα σημεία αποτέλεσαν για ακόμη μία φορά οι έντονες χαλαζοπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και επηρεάζοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 100% της παραγωγής.

Παράλληλα, η απουσία του εργατικού δυναμικού δημιουργεί δυσκολίες στη συλλογή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το συλλεκτικό κόστος. Όλα αυτά κάνουν το εισόδημα των παραγωγών για τη φετινή περίοδο να κρίνεται αμφίρροπο.

Ο Θόδωρος Μηνάς, παραγωγός αμυγδάλων από τη Μηλέα Ελασσόνας, κάνει λόγο για μία καλή παραγωγή στην περιοχή του. «Αν εξαιρέσουμε τις περιοχές οι οποίες χτυπήθηκαν από χαλάζι, αλλά και ορισμένες από τους όψιμους παγετούς, η εικόνα των δέντρων είναι άριστη. Ξεκινήσαμε με την ποικιλία Τουόνο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι άλλες».

Αυτό που απασχολεί τον κ. Μηνά είναι η τιμή του προϊόντος έτσι όπως διαμορφώνεται ακόμη και πριν από το ξεκίνημα της συλλογής του καρπού. «Τα μηνύματα που έχουμε από την αγορά δυστυχώς δεν είναι και τα καλύτερα. Οι τιμές δεν δείχνουν ανοδική τάση και όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με τους εμπόρους. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το ανεβασμένο κόστος παραγωγής, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο».

Για μεγάλη παραγωγή κάνει λόγο και ο Κώστας Λανάρας, παραγωγός και έμπορος αμυγδάλου. Όπως τονίζει, η φετινή είναι μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. «Από το 2018 είχαμε να δούμε έτσι φορτωμένα τα δέντρα μας», αναφέρει. Συμφωνεί για το μεγάλο κόστος παραγωγής και θεωρεί ότι η τιμή θα είναι μικρότερη, σε σύγκριση με την περσινή, «γιατί οι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε βασικά είδη διατροφής».

Ολική η καταστροφή στις Σέρρες

Μπορεί στην υπόλοιπη χώρα τα δέντρα να είναι φορτωμένα με αμύγδαλα, όμως στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών η κατάσταση είναι δραματική. Η εικόνα που μας μεταφέρει η γεωπόνος και παραγωγός αμυγδάλων, Αθανασία Πασιαλή, είναι άκρως αποκαρδιωτική. «Η χαλαζόπτωση δεν κατέστρεψε μόνο τη φετινή παραγωγή, αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα δέντρα, τα οποία θα συναντήσουμε σε επόμενες καλλιεργητικές περιόδους», τονίζει η γεωπόνος.

Εξαιρετικές οι αποδόσεις στη Μαγνησία

Για παραγωγή η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο στον Νομό Μαγνησίας και στις γύρω περιοχές κάνει λόγο ο Γιώργος Φώτου, ο οποίος διατηρεί σπαστήρα και καθαριστήριο αμυγδάλου. «Αυτό που βλέπουμε για την τρέχουσα περίοδο είναι οι μεγάλες αποδόσεις των καλλιεργειών. Σε αυτό συντελούν και πολλές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στην έλλειψη εργατικών χεριών», υποστηρίζει ο ίδιος. Κλείνοντας, κάνει λόγο για χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, καθώς «αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες υπάρχει αδιάθετο προϊόν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο».

Καρύδι: Μακρύς ο δρόμος μέχρι τη συλλογήΜετρώντας τις μέρες μέχρι τη συλλογή, οι παραγωγοί καρυδιού παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες και ο φόβος τους εστιάζεται στις χαλαζοπτώσεις. «Αν ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», λέει ο Θανάσης Γκουγκούλης από την Τσαπουρνιά Ελασσόνας. Τον προβληματίζει όμως το υψηλό κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι τιμές του προϊόντος. Όπως ο ίδιος εκτιμά, «μπορεί η εικόνα των δέντρων μας να είναι καλή, το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στην εμπορία του προϊόντος αφήνει πολλά ερωτήματα για την τελική τιμή των καρυδιών την τρέχουσα περίοδο». Για τις ζημιές από το χαλάζι που υπέστη η Ελασσόνα κάνει λόγο ο Γιώργος Κιάτος, γεωπόνος από την ίδια περιοχή. Εκτιμά ότι η αποκατάσταση των δέντρων «θέλει δύο με τρία χρόνια, ώστε να ξαναμπούν σε παραγωγή, κάτι το οποίο θα στοιχίσει οικονομικά στους παραγωγούς». Τέλος, από την Αταλάντη, ο Άγγελος Μπούτσικας αναφέρει ότι η παραγωγή είναι καλή και προβληματίζεται από τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος. «Αν δεν έχουμε χαλαζοπτώσεις, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι θετικά», υποστηρίζει ο ίδιος.

 


Φιστίκι: Διπλάσια από πέρυσι η παραγωγή

Για διπλασιασμό των αποδόσεων στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κάνουν λόγο οι παραγωγοί φιστικιών της χώρας μας. Εκτιμούν ότι η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τους 9.000 τόνους, από 4.000 περίπου που ήταν πέρυσι.

Όμως, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη συλλογή, γιατί οι βροχοπτώσεις αυτής της εβδομάδας, όπως και οι καιρικές συνθήκες που ακολουθούν, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τιμών, αυτές θα κριθούν από τη ζήτηση των αγορών, κυρίως του εξωτερικού.

«Η εσωτερική αγορά δείχνει σημαντικές αδυναμίες και αυτό που κοιτάζουμε είναι τις διαθέσεις του εξωτερικού», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Στεφανοβικείου, Χρήστος Κουκουσέλης. Υποστηρίζει επίσης ότι «υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων και η σχέση ευρώ-δολαρίου θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Κλείνοντας, ο ίδιος εστιάζει στη δυναμική εξέλιξη της Ομάδας Παραγωγών. «Πέρυσι πουλήσαμε το φιστίκι στα 9,30 ευρώ το κιλό τα ανοιχτά και στα 8 ευρώ το κιλό τα κλειστά. Μπορεί η ψυχολογία της αγοράς να είναι αρνητική, όμως, με τους κατάλληλους χειρισμούς και την ποιότητα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτές τις τιμές», καταλήγει ο ίδιος.

Οι Ρομά συνδράμουν στη συλλογή των καρπών του Σπερχειού

Η έλλειψη ξένων εργατών δημιούργησε σοβαρές δυσκολίες στους παραγωγούς της Μακρακώμης για την ολοκλήρωση της συλλογής του φιστικιού. Η πρόταση για συλλογή των φιστικιών, αλλά και των ακτινιδίων αργότερα, από παραγωγούς της περιοχής, κίνησε το ενδιαφέρον των Ρομά Φθιώτιδας και εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονται στη Μάκρη για να συλλέξουν τα φιστίκια.

«Αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τη συλλογή, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και στα ακτινίδια», μας μεταφέρει ο Μάκης Μπούσγος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φιστικιού Μάκρης. Παράλληλα, προβληματίζεται για την εξέλιξη της τιμής του προϊόντος από την αγορά και ειδικά από το εξωτερικό.

«Μπορεί να υπάρχει μία κινητικότητα από Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και άλλες χώρες, όμως η εικόνα δεν είναι ίδια με την περσινή. Είναι νωρίς για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα των τιμών, ωστόσο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», καταλήγει ο ίδιος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιάννη Χονδρόπουλου, γεωπόνου και παραγωγού από τον Μώλο Φθιώτιδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υψηλές αποδόσεις, κυρίως των ποτιστικών καλλιεργειών, όπως επίσης και για το μεγάλο κόστος παραγωγής που διαμορφώνει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Παρακολουθώντας στενά το θέμα των τιμών, έκανε λόγο για μία δύσκολη περίοδο, που θα κρίνει την ψυχολογία της αγοράς. «Δεν θα πρέπει να κάνουν πίσω οι παραγωγοί και να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους», υποστήριξε σθεναρά.

Χτυπημένη από το κρύο η παραγωγή στα Ψαχνά

Η περιοχή των Ψαχνών, με ιστορία στην καλλιέργεια της φιστικιάς, δείχνει να παρουσιάζει προβλήματα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. «Μπορεί η παραγωγή μας να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι», λέει ο Κώστας Τζαβάρας, παραγωγός φιστικιού από τα Ψαχνά, «όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης επηρέασαν σημαντικά τις αποδόσεις που αναμέναμε», υποστηρίζει.