Το προτεινόμενο σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score δεν θα πρέπει να θεωρείται πανάκεια για τους καταναλωτές όσον αφορά την εκτίμηση της ποιότητας των τροφίμων, σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μπερούτι, μέλος του ιδιαιτέρου γραφείου του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Ο ίδιος επέκρινε σκληρά το εν λόγω σύστημα επισήμανσης διαθρεπτικής ποιότητας ως «ένα κρίσιμο θέμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ιταλικό αγροδιατροφικό τομέα».

Η επιφυλακτικότητα του Μπερούτι απηχεί τη σωρεία των αντιδράσεων που έχουν ήδη εκφραστεί από παραγωγικούς φορείς για το γαλλικής εμπνεύσεως Nutri-Score, το οποίο συζητείται να υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Το Nutri-Score, το οποίο βασίζεται σε πέντε χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στη θρεπτική αξία των τροφίμων, θεωρείται ότι δρα τιμωρητικά απέναντι σε ορισμένα από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.

«Οι μεσογειακές χώρες πρέπει να υπερασπιστούν όλη την γκάμα εξαιρετικών προϊόντων που ορίζονται από την ΕΕ ως προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), τα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχιζοφρενικό τρόπο, προσπαθεί να τιμωρήσει, καθώς το κοινό αφήγημα τώρα είναι ότι το κρέας είναι ο διάβολος, για να μην αναφέρουμε και το αλκοόλ», τονίζει ο Μπερούτι

www.euractiv.com