Αξιοποίηση των 466 εκατ. ευρώ που έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα από την ΕΕ, ώστε να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας ζητούν 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Να διοχετευτούν άμεσα στον αγροτικό πρωτογενή τομέα τα πρόστιμα ύψους 466 εκατ. ευρώ, που έχουν επιστραφεί από την ΕΕ μετά τις δύο θετικές για την Ελλάδα δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους βοσκοτόπους, ζητούν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, «ώστε να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του αγροτικού κλάδου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας».

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν ήταν τυχαίες οι θετικές αυτές εξελίξεις για τη χώρα μας, αλλά ήταν «αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν το 2015 με αιτήματα αναιρέσεων αλλά και με διεργασίες και συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός για τις βοσκήσιμες γαίες».

Σημειώνουν ακόμα ότι οι δύο αυτές θετικές δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα».

Τέλος, καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε ο νέος ορισμός για τους βοσκότοπους να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ενώ θα ανασχέσει και τις επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων, μερικής ή πλήρους, καθώς αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ