Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για ενίσχυση του αγροτουρισμού, της γαστρονομίας & του οινοτουρισμού ανακοίνωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Ο συντονισμός δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων στο επίκεντρο της 1ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Οινοτουρισμού στο Γ.Π.Α.

Μελέτη για την προώθηση του αγροτουρισμού, της γαστρονομίας και κατ’ επέκταση του οινοτουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  θα προωθήσει το υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που άπτονται και στον αγροδιατροφικό τομέα ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την ομιλία της στην 1η  Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το υπουργείο και το Συμβούλιο Οινοτουρισμού έχουν στόχο να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού και την προβολή του κρασιού, με στόχο, όπως είπε, την ανάδειξη των περιοχών της χώρας που διαθέτουν αμπελώνες και οινοποιεία.

Η υπουργός πρόσθεσε πως στρατηγικός στόχος για το υπουργείο είναι η προώθηση του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, ήδη από το 2014, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο και καθιερώθηκε το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Παράλληλα, υπενθύμισε πως το υπουργείο θεσμοθέτησε από πέρυσι τη σύσταση Συμβουλίου Οινοτουρισμού, «αναγνωρίζοντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνή τάση για τον οινοτουρισμό, την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού και την αναγκαιότητα περαιτέρω δράσεων εξωστρέφειας».

Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στην βούληση να δημιουργηθεί Εθνικό Δίκτυο Επισκέψιμων Οινοποιείων, που μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, ένα αποφασιστικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς καθώς μέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις με τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις, συνυφασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηνία του Συμβουλίου για τον Οινοτουρισμό θα έχει ως πρόεδρος, ο Πρύτανης του Γ.Π.Α. κ. Σπυρίδων Κίντζιος, που υποδέχτηκε στη συνεδρίαση με θερμά λόγια την κ. Κεφαλογιάννη και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη, υπογραμμίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία που έχει το πανεπιστημιακό ίδρυμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στα θέματα ενίσχυσης του οινοτουρισμού.  

Το «παρών» στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου για τον Οινοτουρισμό έδωσαν επίσης, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας  ΕΝ.Π.Ε. και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι αντιπρυτάνεις του Γ.Π.Α., υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 17 Μαΐου