Ακτή Ελεφαντοστού: Νομιμοποιεί την αποψίλωση των δασών και παραχωρεί τη διαχείρισή τους στις πολυεθνικές σοκολάτας

h-akti-elefantostou δαση

Τον τελευταίο μισό αιώνα, η Ακτή Ελεφαντοστού έχει χάσει περισσότερο από το 80% των δασών της, κυρίως εξαιτίας της παραγωγής κακάο. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας δεν προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων καταστολής της δράσης των υπευθύνων. Αντιθέτως, σχεδιάζει να άρει εντελώς την, ούτως ή άλλως αναποτελεσματική, νομική προστασία των επηρεασμένων δασών, παραχωρώντας τη διαχείρισή τους σε πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής σοκολάτας.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Fred Pearce του διαδικτυακού περιοδικού Yale Environment 360, η τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στη συντριπτική πλειονότητα των δασών της Ακτής Ελεφαντοστού έχει ξεκάθαρη αιτία: την παράνομη εισβολή περίπου ενός εκατομμυρίου ακτημόνων σε εθνικά πάρκα και άλλα υποτιθέμενα προστατευόμενα δάση κατά την τελευταία 50ετία. Μόνο στο Εθνικό Πάρκο Marahoué υπάρχουν 30.000 παράνομα εγκατεστημένοι κάτοικοι. Οι εισβολείς –αγρότες οι οποίοι πέφτουν και αυτοί θύματα εκμετάλλευσης– καλλιεργούν κακάο για να προμηθεύουν την παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας, καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στη βιοποικιλότητα και στην άγρια πανίδα του τόπου (με θύματα κυρίως τους ελέφαντες και τους χιμπατζήδες).

Επιτρέποντας πλέον επίσημα τη μετατροπή χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων κατεστραμμένων εκτάσεων τροπικών δασών σε καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, και θέτοντάς τα στην υπηρεσία πολυεθνικών συμφερόντων, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να παράσχει αποτελεσματικότερη προστασία (!) στα εναπομείναντα υγιή δασικά οικοσυστήματα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα της καλλιέργειας κακάο στις ήδη αποψιλωμένες περιοχές. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό θα νομιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την αποψίλωση των δασών, ενώ μοιάζει να επιβραβεύει και τους υπαιτίους για την καταστροφή τεράστιου όγκου δασικών εκτάσεων, θέτοντας ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο.